-----------------------------------
Erwin
09 Feb 2022 08:37

modificare Tub newtonian 8&quot;
-----------------------------------
Încerc să remediez pentru un prieten un tub de newtonian Orion 203/1000 (F=4.9) care a fost scurtat pentru a fi folosit cu binoviewer. Actualul proprietar nu dore&#537;te să folosească bino a&#537;adar tubul trebuie lungit la loc. De&#537;i teoretic se poate folosi cu prelungitor, nu am reu&#537;it să intru în focus cu prelungitorul pe care-l aveam la dispozi&#539;ie.

Însă nu cunosc lungimea tubului original. Dacă are cineva acest tub optic (poate fi &#537;i de la altă brand, dacă sunt la fel) a&#537; dori să-l măsoare exact ca să &#537;tiu cât trebuie să adaug la cel vechi, sau poate construiesc unul nou, încă nu m-am hotărât. 

Momentan l-am demontat &#537;i am constatat că avea clemele mult prea strânse, chiar dacă sunt din cauciuc. Probabil voi modifica aceste cleme conform. Oglinda principală este groasă, a&#537;ezarea este pe 3 puncte fixe, fără sistem oscilant. Sper că nu a căpătat astigmatism. 

De asemenea, voi înlocui &#537;i &#537;uruburile de colimare ale secundarei cu unele custom, cu cap randalinat, arcul &#537;i &#537;urubul central pentru o colimare mai u&#537;oară &#537;i mai precisă. La primară are deja un set Bob-knobs.