-----------------------------------
Mircea Pteancu
13 Feb 2022 15:41


-----------------------------------
zoth

Ai inteles foarte bine cum stau lucrurile.
Montura Dobson este principial subdimensionata, si fiind in esenta o montura azimutala, nu este nici suficient de lina si nici suficient de precisa. Toate acestea se resimt cu atat mai puternic cu cat marirea utilizata este mai mare.
Motivul principal pentru care a fost inventata a fost acela ca ofera amatorului accesul spre telescoape cu aperturi ''de vis''. 

Sau - cum a fost cazul meu - ofera posibilitatea de a avea telescop de orice apertura.
Am primit o oglinda de 160mm de la Gavril Beches in 1986.
Eram inginer tehnolog la un atelier de prototipuri de masini-unelte. Cand aveam ocazia, confectionam cate o piesa si pentru montura mea ecuatoriala ... din cand in cand.
M-a prins anul 1990 iar montura mea era ... pe nicaieri.
Inspirat din revistele Sky and Telescope ale lui Gavril, am construit montura Dobson pentru oglinda mea. In vara lui '90 am inaugurat-o. Incomparabil mai repede decat montura ecuatoriala.
Dar a fost un compromis.
Telescopul astronomic adevarat are montura ecuatoriala (sau capabila sa urmareasca miscarea diurna).
Cu cat mai solida, cu atat mai bine. Cu cat mai stabila, cu atat ai bine.
Cum insa majoritatea amatorilor nu pot sa-si permita un observator adevarat, ne impacam cu compromisurile. Este corect sa nu uitam acest lucru.

Atasez o poza cu montura mea ecuatoriala abandonata. Avea axe cu diametrul de 32mm, pe rulmenti radial-axiali. Ar fi fost capabila sa poarte instrumente mult mai mari decat newtonianul meu de 160mm. Am citit undeva ca monturi pretentioase gen EQ6 au axe de 14mm diametru. 
Deci montura mea ar fi fost cat, EQ 20 ?

Mircea