-----------------------------------
Mircea Pteancu
13 Feb 2022 19:53


-----------------------------------
Silviu

Doamne fereste, cum ai numai oculare de calitate, scumpe, ar fi o tragedie sa ajunga pe jos !

Montura de care am vorbit a fost singura mea tentativa in acea directie. Am devenit fan convins al monturilor azimutale si le folosesc la orice tip de observatie ... pentru ca altceva nu am.

Nu mai departe de aseara, am facut pe dobsonianul de 200mm comparatii intre ocularele SW Planetary 2.5mm si TMB 2.5mm la 492x. 
A durat cel putin doua ore, daca nu trei. A fost cum a descris valy. 
Pana ce gaseam obiectele, si focalizam ... vajjjjj ... obiectul iesea din camp. Iar il regaseam ... nu-i buna focalizarea ... refocalizare ... tremur ... vajjjj ... iar obiectul in camp ... nici acum nu-i focusul bun ... focallizare .... vajjj ... si tot asa, pana ce eram multumit de calitatea imaginii si puteam sa-mi fac o parere. 

Dar am observat fiecare obiect de cel putin trei ori. 
Am observat stea dubla cu diferenta enorma de magnitudine (Rigel) , stea tripla cu separatie medie si delta m notabil (Zeta Ori), stea multipla cu companion foarte slab luminos (Sigma Ori), stea cu separatie mica si cu delta m mic (52 Ori, 32 Ori), cu separatie medie si delta m mic (Eta Ori), tripla cu AB  subarc ( 7 Tau) , roiul deschis ''37", nebuloasa planetara IC 2149 de langa Beta Aur.
Daca as fi avut montura ecuatoriala, ar fi fost cred mai simplu. 
Pe monturile azimutale trebuie sa compensezi prin experienta. 
Aseara am folosit numai ocularele de 2.5mm la 492x, fara nici un ocular intermediar si cautatorul 9x pentru achizitia obiectului. 
Ce sa vorbim de observatiile de altadata la 137x sau 274x cu oculare Galilei cu camp ''punctiform'' ...

Despre observatiile la peste 250x pe o montura azimutala ...  felicitari ... inseamna ca esti un fanatic al observatiilor, bine ai venit in tribul talibanilor observationali ! :lol: 
   

Mircea