-----------------------------------
dragos.n
13 Feb 2022 23:02


-----------------------------------
Mircea, fiecare ATM-ist face cum crede ca e bine, si in final, cum ii vine la indemana. Eu am o oglinda de 203mm groasa de 38mm, cum se faceau pe vremuri, la raport 1/6. Probabil ca vreo firma ar fi pus-o pe trei suruburi, (am vazut si eu un caz mai grav ca asta, si chiar la o firma cu reputatie). Dar eu am zis sa nu imi bat joc, si sa muncesc o zi in plus, si sa-i fac suport in 9 puncte.

Ce ma intriga pe mine este faptul ca daca intri in Plop,  (expresia nu este neaparat sarcastica), si incerci sa suprapui desenele pentru asezarea in 3 puncte, peste cea in 9 puncte pentru aceeasi oglinda, observi ca punctele de sustinere centrala ale triunghiurilor de la cea cu 9 puncte, nu pica peste punctele de la cea cu 3 puncte, ci sunt mai inafara. Evident, nu e acelasi lucru suportul triunghiurilor cu cel al oglinzii, dar totusi, ceva nu imi suna bine. 

Din pacate, asa cum se discuta mai demult pe CN, nimeni nu s-a apucat sa faca un studiu interferometric pentru o oglinda pusa in 3 puncte in ambele sisteme, Plop, sau cel al Porter, ca sa vedem care e mai bun.

Oricum, din desenul postat de Vali se vede clar o problema, acolo unde sunt doua semne de intrebare.