-----------------------------------
Mircea Pteancu
15 Feb 2022 16:00


-----------------------------------
Vorbesc numai despre monturi portabile, cel mult mobile, deoarece nu pot sa-mi fac observator.
Loc as avea dar doua porcarii de becuri publice ar bate direct in el.
Nu-mi amintesc exact sursa (poate Peter Francis in ''Newtonian Notes'') dar mi l-am insusit pentru ca este un criteriu bun: daca lovesc usor telescopul cu palma si vibratiile,vizualizate prin tremur al imaginii in ocular, se amortizeaza in cel mult doua secunde, am de a face cu o montura utilizabila, deci buna.
De aici in sus, e fain sa ai tot ce spun domniile voastre. 

Ce inseamna practic acest criteriu ''al celor doua secunde'' : la 492x pe dobsonianul de 200mm am, in cel mai puternic ocular de 2.5mm, un camp real de 7 minute de arc adica 420'' de arc.
Un obiect va fugi prin camp in 420/ 15 = 28 secunde de timp.
O montura care satisface criteriul, consuma cel mult doua din aceste secunde, deci mai raman 26 secunde in care sa observ. In realitate mult mai putin: obiectul traverseaza doar din intamplare un diametru al campului, poate trebuie refocalizat, trebuie de fiecare data sa iti modifici pozitia corpului pentru a ''prinde'' imaginea, chiar si in ocularele bune e de evitat marginea campului etc.
Nu am masurat niciodata dar, pe un telescop bun, in conditiile de mai sus (adica G= 500x in camp de 58 grade), daca ma bucur de zece secunde de imagine perfecta la o ''tragere cu ochiul'', e cam maximul la care pot sa sper si pe care, daca le obtin, sunt fericit.

Daca montura nu satisface acest criteriu, numarul secundelor de fericire scade brutal de repede spre zero. Vorbesc de zero absolut adica nu-i posibil sa faci observatii pretentioase cum sunt cele de stele duble subarc ! Multumesc insa Domnului, uneori reusesc.

Mircea