-----------------------------------
dragos.n
16 Feb 2022 17:09


-----------------------------------
Nu poti sa maresti campul de lumina plina, marind secundara decat scazand tot odata inaltimea focuserului, si a umarului reductiei de la 2'' la 1,25''. Eventual cumparand reductii ingropate, cum am cumparat eu de la saiph, si m-am mirat ca nu s-au grabit altii sa le ia inainte. Dar marind secundara e posibil sa ajungi in situatia sa ai vignetare de la tubul telescopului, sau/si de la tubul focuserului. 

Poti muta putin secundara inspre focuser, astfel ca axul optic al telescopului sa nu mai fie identic si/sau paralel cu axul geometric al tubului telescopului, dar vei obtine o imagine vignetata intr-o parte, si va fi mai greu de colimat. Poti sa nu ti cont nici de off-set, dar vei avea imagine putin intunecata intr-o parte.

Nu ai cum si nici de ce sa incluzi obstructia si campul de lumina plina in formula. Astea le calculezi separat, si refaci toate calculele in functie de datele noi pe care le obtii, daca vrei sa construiesti un telescop cu alte piese. La un newton obisnuit, de 200/1000, cu tub de 230mm diametru, secundara de 51mm, focuser inalt de 75mm, reductie cu umar de 10mm, plus un ecart de 6mm la ocular, nu obtii camp de lumina plina decat pentru oculare planetare, sau pentru Luna, nu pentru oculare largi de 2''. Cu aceste piese nu ai mult loc sa jonglezi. Evident, ochiul nu va face mare diferenta intre 100% si 75% pe un camp plin de stele.