-----------------------------------
zoth
10 Ian 2008 19:19


-----------------------------------
va multumesc pentru sugestiile de taiere a lentilei   :) 

domnule Radu, citatul de mai sus viza la vremea lui alte persoane de pe forum   :D  . intre timp m-am edificat si in privinta acestor dezlipiri de ansambluri optice si am aflat de de cativa ani buni nu se mai foloseste balsamul de Canada ci un fel de rasini care nu se mai desfac cu solventi.
solutia este de incalzire a ansamblului intr-o etuva pana la 250-300 grade si desfacerea mecanica.
industrial nu se foloseste procedura de dezlipire a unui ansamblu deoarece aceasta operatie poate induce tensiuni interne in sticla si poate afecta performantele optice ale componentelor. un ansamblu lipit, centrat necorespunzator de exemplu, industrial se arunca.

ca metoda personala pentru ca nu am etuva sa ridic temperatura atat de mult, eu am fiert ansamblul lipit dupa care am recurs la raciri putin diferentiate ale componentelor. la inceput apar usoare fisuri in stratul ce uneste componentele iar apoi acestea se maresc pe masura ce repetam ciclurile de fierbere si racire. de obicei, dupa ce ai pierdut si ultima speranta de abia atuci ansamblul se desface   :P