-----------------------------------
mmarin
23 Feb 2022 23:34


-----------------------------------
Ocularul ăla are curbură pronun&#539;ată a câmpului focal &#537;i astigmatism deranjant spre margine. Eu însumi am căutat îndelung un ocular de câmp larg la pre&#539; accesibil &#537;i n-am găsit. Sunt două oculare care sunt recomandate de cei ce par să &#537;tie ce spun &#537;i nu au pre&#539; foarte mare, dar mai scumpe totu&#537;i decât cel despre care întrebi: Unul e Ultra Flat 30mm, cu un câmp real de cca 33mm, l-am avut în mână, e bine construit dar nu l-am putut testa pe telescop ca să confirm calitatea optică. Celălalt e MWA 20mm - din nou, nu l-m testat dar m-am jucat cu fratele lui de 3,5mm. Bine construit, câmp perfect plat &#537;i corectat până la margine dar al naibii de incomod &#537;i foarte greu. 
Ar mai fi Celestron/SkyWatcher 23mm/82° care poate fi găsit second hand la pre&#539; decent - câmp real de cca 36mm, curbură de câmp moderată &#537;i ceva astigmatism la periferie, are în plus o compresie a câmpului spre margine care generează un inel luminos ce pare să-i irite teribil pe unii - pe mine nu mă deranjează. E însă butucănos &#537;i asta îl face obositor de folosit pentru că tre' să prive&#537;ti piezi&#537; prin el, unii îi demontează mantaua &#537;i apărătoarea mobilă.