-----------------------------------
IACOB DUMITRU
11 Ian 2008 08:38


-----------------------------------
În sfârșit, vorbim aceeași limbă, limba universală. 
Defazajul poate fi și spațial. Ați făcut armata... știți ce-i acela defazaj, măcar de-acolo. 
Corect, spațiul e definit de mai multe entități, nimeni nu a negat diversitatea, nimeni nu a negat existența multiplelor planuri ale observațiilor, dar nu trebuie uitat faptul că fiecare entitate își are istoria sa. Înainte de a defini spațiul la scala amintită de dumneavoastră, este bine să facem o observație la nivelul scalelor mai mici, poate cele mai mici cu putință, la fel de temporale și ele.

Al doilea, al treilea și al ... pas ar fi să observăm relațiile dintre aceste minuscule scale temporale ca și minuscule volume, ca și minuscule teritorii. Evident că în final vom ajunge la marea scală temporală ca și imens volum și de ce nu la marea relație ca și lege de funcționare sau interacție dintre entitățile imediat inferioare. Universul este un cumul de relații.

Ce doresc să subliniez. Eu doresc să subliniez faptul că fiecare plan al observației reprezintă (sau este descris de) la rândul său o scală temporală (mai mare sau mai mică desigur). În felul acesta se naște ideea multiplelor dimensiuni.

Atenție, mare atenție, Universul își modifică permanent forma dar nu și volumul. Modificările permanente ne aduc în prim plan ideea de eveniment și implicit de scurgerea a timpului. Dumneavoastră tratați destul de simplist ideea de spațiu-timp. Știu că această idee este deja împământenită, dar eu zic că a sosit vremea să fie înbunătățită.
Spațiul e formă și forma-i neant 
noaptea în moarte s-a scurs ...și-a pierit 
Timpul e tare ca un diamant. 
Spațiul este definit de traiectorii și implicit de formele schițate de acestea, în rest este neant, neant doar dacă nu observaăm faptul că fiecare minuscul pas al traiectoriei este cotat ca și eveniment și de ce nu ca și durătă minim garantată, garantată ca o certitudine sau de ce nu ca un indestructibil.

P.S. Nimic nu este perfect simetric în această lume, dacă veți dori să îmi reprezentați Universul sau chiar o gaură neagră vă rog ca mai întâi să îmi vorbiți și de asimetriile lor (în felul acesta definirea lor va fi mult mai exactă, mult mai profesională).