-----------------------------------
Erwin
06 Mar 2022 00:40


-----------------------------------
Mie nu, mi se pare periculos. Dacă scurt-circuitezi elemen&#539;i Li-Ion sunt &#537;anse să î&#539;i explodeze în fa&#539;ă sau să ia foc. 

Un aparat pe care am început mai demult să-l construiesc are partea electrică gata, mai am partea electronică, neavând neapărată nevoie de el nu l-am finalizat. Este un aparat de sudură în puncte adevărat cu care se pot suda plăcu&#539;e de nichel pentru a înseria elemen&#539;ii unei baterii Li-Ion sau de altă chimie sau de a suda tablă sub&#539;ire. Am dezmembrat un cuptor cu microunde vechi din care am scos transformatorul, are vreo 600W. Înfă&#537;urarea secundară de tensiune mare am tăiat-o &#537;i am eliminat-o, fără să desfac tolele care sunt sudate. În locul ei am trecut prin ferestrele tolelor un cablu gros de cupru li&#539;at, cu papuci la capete. De papuci am prins ni&#537;te plăci groase din cupru care duc curentul la 2 electrozi din sârmă de cupru de 3mm care se pot înlocui. Alimentarea de 230V trece printr-un releu static cu triac-optotriac. Acest optotriac vine comandat de un Arduino astfel încât să se poată regla impulsurile necesare sudurii. O să postez mâine poza cu ce-am făcut până acum.

Pe această cale le mul&#539;umesc lui Cătălin Păduraru care a făcut un astfel de aparat &#537;i l-am ajutat cu Arduino, de la care am preluat idea &#537;i lui Mircea Pteancu care mi-a dat cuptorul. :)

Pe la chinezi se găsesc module de comandă gata făcute, pentru cine nu se bagă la partea electronică &#537;i programare.