-----------------------------------
Andrei Ionescu
19 Mar 2022 13:06

Observatii Gargantua (508mm)
-----------------------------------
Dacă tot n-am mai intrat/postat de ceva timp aici, pe forum &#537;i, sincer să fiu, chiar mi se făcuse dor, am zis să împărtă&#537;esc cu voi experien&#539;a avută în a doua noapte de observa&#539;ii cu newtonianul pe montura dobson de 20&#8221;-508mm (Gargantua)

Primul Starparty Moldovenesc după ceva timp&#8230;

Noaptea de 5 spre 6 martie a adus reunirea câtorva membrii ai astroclubului în formatul Starparty-ului Moldovenesc, de care, personal, mi-a fost tare dor.
Ga&#537;ca s-a strâns în jurul orelor 18, când Soarele încă nu apusese, pe coama unui deal uitat de lume, undeva între Zărne&#537;ti &#537;i Răde&#537;ti, în jude&#539;ul Gala&#539;i.
Am prins undeva la 5-6 ore de cer senin, în reprize, ceea ce ne-a bucurat peste măsură, având în vedere prognozele nefavorabile ce se întrevedeau încă de la începutul săptămânii. Astfel, din cauza vremii, ceea ce ar fi trebuit să fie Maratonul Messier s-a transformat într-o sesiune de observa&#539;ii destul de aleatorie, ce a vizat câteva zeci de obiecte spectaculoase de toate felurile.
&#11088;Imediat ce s-a lăsat întunericul am observat celebrele obiecte de iarnă, M42 (Orion nebula- Nebulozitatea se întindea până dincolo de câmpul vizual, oferind tente de verde &#537;i albastru destul de accentuate. Din păcate nu am putut sesiza nicio urmă de ro&#537;u/roz/cărămiziu, dar sunt optimist că în condi&#539;ii optime voi putea scoate &#537;i detalii de genul), C49 (Rosette nebula) &#537;i NGC 2359 (Thor&#8217;s Helmet-Împreună cu filtrul Astronomik UHC, am reu&#537;it să observ filamentele întunecate de la baza coifului, iar nebulozitatea aripioarelor aproape că ie&#537;ea din câmpul vizual. Un alt plus fa&#539;ă de telescopul de 14&#8221; este puzderia de stele din interiorul nebuloasei, mult mai clar vizibile acum) care ne-au fascinat pur &#537;i simplu cu detaliile fine din nebulozitate. De asemenea, NGC 2024 (Flame nebula), a oferit cele mai bune detalii pe care le-am văzut vreodată, cu filamentele negre foarte bine definite &#537;i chiar &#537;i cu nebulozitatea exterioară vizibilă. M78 a fost de asemenea una dintre &#539;intele spectaculoase din această zonă, cu multă nebulozitate disponibilă în ocular;
&#11088;Au urmat celebrele galaxii din Ursa Major, respectiv M51 (Whirlpool Galaxy), M101 (Pinwheel galaxy), M81 (Bode&#8217;s galaxy) &#537;i M82 (Cigar galaxy) cu spirale vizibile foarte pronun&#539;at în primele 3 galaxii &#537;i cu detalii superbe în centrul lui M82, reprezentate de acele filamente întunecate. Tot în apropiere am observat &#537;i o galaxie extrem de frumoasă din constela&#539;ia Camelopardalis, cu spirale foarte evidente, respectiv NGC 2403;
&#11088;Dacă tot eram în zonă, ne-am mutat în Canes Venatici unde am avut parte de surprize foarte plăcute. Am observat luminoasele galaxii M106 &#537;i M63 (Sunflower galaxy) care nu doar că prezentau un nucleu extrem de strălucitor în ocular, dar au permis observarea întregii structuri galactice. NGC 4449 (C21), a fost de asemenea o surpriză foarte plăcută, fiind o galaxie foarte luminoasă, cu o forma extrem de interesantă. Vedetele acestei bucă&#539;i de cer au fost însă galaxiile vecine NGC 4631 (Whale galaxy) &#537;i NGC 4656 (Crowbar galaxy), care au oferit detalii absolut superbe, cu forma de balenă, respectiv crosă de hockey extrem de clare. De asemenea, NGC 4490 (Cocoon galaxy) &#537;i M94 au fost alte două &#539;inte de care cu greu am putut să ne dezlipim ochiul;
&#11088;Având în vedere că între timp se mai ridicaseră constela&#539;iile de primăvară deasupra orizontului sud-estic, am decis să aruncăm un ochi în multitudinea de galaxii din Leo-Virgo-Coma Berenices. Astfel, am început cu tripleta din Leo (M65, M66 &#537;i NGC 3628), cu spirale foarte clare în cele două Messiere &#537;i ceva detalii întunecate în Hamburger galaxy, disponibile cu vederea periferică. Tot în Leo am observat &#537;i o galaxie foarte frumoasă, situată în jurul capului leului, cu spirale foarte bine definite, respectiv NGC 2903. Ne-am mutat mai apoi în Virgo, unde am observat M104 (Sombrero galaxy), care ne-a lăsat pur &#537;i simplu mască. Folosind vederea periferică, nu numai că era foarte clară banda neagră ce străbate întreaga galaxie, ci era prezent &#537;i haloul galactic, detaliu impresionant. Ne-am făcut de cap, mai apoi, cu în&#537;iruirea de galaxii denumită Markarian&#8217;s Chain, unde am numărat în jur de o duzină de galaxii, fiecare prezentând detalii foarte drăgu&#539;e. 
În Coma Berenices am avut însă din nou parte de o surpriză imensă. NGC 4565 (Needle galaxy), a oferit în ocular un adevărat spectacol, comparând priveli&#537;tea cu expunerea de 3 minute a unui coleg astrofotograf printr-un newtonian de 150mm;
&#11088;În continuare ne-am axat pe observarea mai multor nebuloase planetare spectaculoase, printre care se numără:
-NGC 2392 (Eskimo nebula), care m-a surprins cu detaliile disponibile la un grosisment de aproape 300x, putând fi observate filamentele interioare ale nebuloasei;
-M97 (Owl nebula), fabuloasă atât la 80x cât &#537;i la 300x, cu ambii &#8222;ochi&#8221; extrem de eviden&#539;i;
-NGC 3242 (Ghost of Jupiter nebula), foarte pufoasă &#537;i de un colorit foarte asemănător planetei Jupiter;
-M1 (Crab nebula). N-a&#537; fi crezut vreodată că voi vedea asemenea detalii în această nebuloasă, toate acele filamente din interior, observate până acum doar în fotografii, erau foarte clar vizibile;
-NGC 6543 (Cat&#8217;s Eye nebula), mărită până la 300x oferă o perspectivă fabuloasă a unuia dintre obiectele cu cea mai frumoasă culoare de pe cer (acel verde smarald);
-M57 (Ring nebula) a reu&#537;it să ofere un albastru-verzui nemaivăzut până acum, cu alte telescoape;
-M76 (Little Dumbbell nebula), cu acea formă evidentă de fluture/ganteră/cotor de măr.
&#11088; De asemenea, am mai observat, pe parcursul nop&#539;ii, &#537;i o serie de roiuri globulare &#537;i roiuri deschise care ne-au surprins, în egală măsură, cu detaliile incredibile.
Astfel, Cassiopeia ne-a încântat cu roiurile deschise M52 (Salt and Pepper), M103, C13 (Owl Cluster) precum &#537;i minunatul NGC 7789 (Caroline&#8217;s Rose cluster);
Am observat, de asemenea, cele 3 roiuri celebre din Auriga, respectiv M36 (Pinwheel cluster), M37 (Salt and Pepper cluster) &#537;i M38 (Starfish cluster);
Roiul dublu din Perseu (NGC 884&NGC 869) a oferit o priveli&#537;te absolut încântătoare, cu o sumedenie de stele în câmpul ocularului;
M46, roiul deschis din constela&#539;ia Puppis, a fost de asemenea una dintre atrac&#539;iile acestei categorii de obiecte, mai ales datorită nebuloasei planetare din interiorul roiului, care te duce cu gândul la M57 (Ring nebula);
Marele roi globular din Hercules (M13) a fost cirea&#537;a de pe tort a acestei categorii, cu stele foarte u&#537;or de rezolvat până în centrul roiului.
A fost o noapte extrem de plăcută, petrecută alături de oameni cu care mereu m-am sim&#539;it bine &#537;i alături de care am întreprins de fiecare dată cele mai reu&#537;ite sesiuni de observa&#539;ii.

Astroclubul Substele