-----------------------------------
Alexandru Claudiu
19 Mar 2022 13:19


-----------------------------------
Da, multumesc!

As fi stat mai mult pe o tinta, insa Nebuloasa Rozeta si Orion au coborat dupa o casa din apropiere...asadar am cautat altceva. Gasirea unui loc bun de unde sa fotografiez este o alta problema. Fiind din Bucuresti unde cerul are o calitate f. slaba, imi caut locuri pe la prieteni/neamuri care au case in jurul orasului, sau profit de cerul senin cand sunt undeva la munte sau la tara. Deci timpul alocat depinde de pozitia casei  si de alte aspecte logistice cum ar fi lungimea cablului de alimentare. De aceea incerc sa gasesc o varianta sa ma bazez doar pe baterie, ca sa am libertate de miscare.

Sunt curios sa vad diferenta dintre o imagine facuta in 30 min si una in 5-6 ore. Inca nu ma vad alocand cateva nopti pe o tinta. Poate dupa ce fotografiez principalele tinte pt. incepatori, le reiau alocand mult mai mult timp. As vrea sa testez pe nebuloasa Rozeta sau pe Orion sa vad cum ar arata daca as aloca o noapte intreaga pt. fiecare...

Am inceput cu -10C. Data viitoare o sa vad daca este vreo diferenta la -20C. Am observat ca desi se considera ca poate raci la -35C fata de temp. ambientala, in realitate maximul este cam de 29-30 grade. Oricum e suficient.

Inca nu m-am prins cum e cu liveview-ul. Nu am testat pe ceva foarte luminos, cum ar fi luna. Eu folosesc o aplicatie mobila conectata wireless la Asiair. Astfel ca orice poza facuta de camera este transmisa wireless catre tableta si afisata acolo...deci exista o mica intarziere de afisare.
Am folosit Preview, care face o poza spunandu-i timpul de expunere. Iar ca sa vad ceva (de ex. la M51) trebuie sa setez expunere de cateva secunde.
Voi incerca sa fac pozitionarea folosind plate solving. Asta mi-ar salva foarte mult timp pentru a identifica tinta. 


Apoi a fost problema focusului. Intr-adevar aici focusul il verific pe niste stele luminoase. Insa la teleobiectiv, a face focusul manual, inseamna sa faci multe poze si sa verifici "ochiometric" dand zoom in poza si verificand daca stelele sunt puncte mici, adica daca sunt focusate. Daca nu sunt clare, mai invarti putin...si reiei. Treaba este destul de relativa aici ...
Cand foloseam Canon 7D, stiam ca focusul era mereu undeva in jurul infinitului gradat pe obiectiv. Acum totul s-a schimbat. Am observat ca daca fotografiez la 150 mm, focusul este undeva spre gradatia de 30m, iar daca fotografiez la 500-600 mm, focusul se apropie de gradatia infinitului. Deci am o plaja mult mai mare in care trebuie sa gasesc focusul corect.
Ar mai fi si varianta sa incerc sa folosesc o masca Bathinov, insa n-am avut timp sa aprofundez problema, sa vad cum o leg de obiectiv.

Rezolutia de 9MP mi se pare mica, pt. ca acum am o imagine de 3000 x 3000 px, fata de 5184 x 3456 px. Iar daca centrarea tintei nu este ok, ceea ce se intampla foarte des, vreau sa am din ce sa fac crop. Pentru postarea pe forumuri este suficient, insa daca as vrea sa fac un print, ar fi bine sa am o rezolutie ceva mai mare.

Acum a fost prima data cand am facut flat-uri. Am pus tableta cu luminozitatea scazuta, deschisa pe o imagine alba, peste obiectivul ridicat in sus si am fotografiat apeland asiair-ul de pe telefon pana am obtinut o imagine cu o histograma centrata. Deci am folosit aplicatia mobila a Asiair-ului instalata pe tableta ca sa fac light-urile si aceeasi app mobila instalata pe telefon ca sa fac flat-urile, pt. ca pe tableta nu functioneaza in acelasi timp si app mobila Asiair si orice alta app (de exemplu cea in care aveam o imagine alba)....deci am folosit tot felul de artificii.
Oricum am observat ca flat-urile imbunatatesc extrem de mult imaginea finala! 
Dark-uri n-am facut. Bias-uri am intr-o biblioteca pe care mi-am creat-o deja. Am citit pe forumuri ca la ASI 533 n-ar fi nevoie de dark-uri. Unii spuneau ca dark-urile la ASI 533 le marea zgomotul in imaginea finala si au renuntat la ele. Ramane sa mai testez asta...