-----------------------------------
radug
25 Mar 2022 21:57


-----------------------------------
Salut,

Multumesc pentru observatii.

Doar cateva precizari din partea mea:
Astrofotografia e si ea o arta, si aici e aplicata viziunea autorului.
In cazul meu, eu las sa treaca in mod deliberat tot semnalul RGB (inclusiv al stelelor) aproape nemodificat, pentru ca imi plac stelele, mai ales din campurile aglomerate cum ar fi cele din apropierea planului galactic.
Stiu ca sunt multi care prefera la nebuloase aproape exclusiv semnal in banda ingusta, sau sa proceseze/extraga din semnalul stelelor pentru a "evidentia" nebulozitatea. Unii extrag cu totul stelele din imagine, sau le reduc la nivel de hot-pixeli (fire de "nisip"). Oricum, taierea lor din imagine cu star mask e vizibila in majoritatea imaginilor tratate in acest fel (haloul care "imbraca" in mod natural - ca o proprietate fizica a luminii si a detectorului) stelele e practic "cropuit" brusc fara disparitie graduala in fundal. E treaba lor, dar eu nu lucrez asa. Parerea mea e ca stelele sunt parte integranta din cer si cel putin eu nu vreau sa le minimizez, ci vreau sa le integrez in ansamblul imaginii.
Puteam sa mai adaug semnal OIII, dar deocamdata nu am filtru, iar camera raspunde binisor in verde-albastru. De fapt, semnalul e acolo la o privire atenta.
Stelele pot parea mari, dar nu am facut stretching exagerat pe ele - dimensiunea celor stralucitoare raportata la marimea spike-urilor de difractie pare ok) si am aplicat deconvolutie. Poza la rezolutie maxima are totusi un sampling de 0.5"/pixel.
Am aplicat HDR pe imagine, dar discret. Asta pentru ca vreau sa fiu cat mai aproape de adevar in ceea ce priveste coloritul real si gradientul luminos. Cele mai multe exemple care din punctul meu de vedere reflecta un HDR aplicat exagerat sunt la nebuloasa din Orion, cand zona trapezului e redusa cu masca de luminozitate la o intensitate insignifianta, nebuloasa fiind prea "uniformizata". Au existat cazuri cand am procesat separat pe obiect, dar in general procesez direct pe imagine, astfel incat sa nu para ca obiectul "sare" cumva din imagine, asa cum se intampla deseori.
Dar, pana la urma, e chestiune de preferinte. Repet, eu nu am urmarit neaparat detalii fine in nebulozitate, ci o perspectiva mai de ansamblu.