-----------------------------------
dmtr69
26 Mar 2022 10:01


-----------------------------------
OK, am inteles. Si eu cand fac poze pur RGB/OSC am stelele mai prezente, mai ales ca nu merge prea bine indepartarea lor cand sunt prea luminoase si au si raze de difractie, in cazul folosirii unui newton sau RC. Atunci cand ma concentrez asupra nebuloasei, tragand-o in banda ingusta, stelele trec pe locul doi, trag putine cadre RGB pentru ele, iar daca nu apuc sa fac captura asta (trebuie sa ai totusi seeing bun pentru stele), folosesc stelele albe de la captura Ha. Sunt nebuloase care arata demential fara stele, detaliile sunt parca accentuate (cum ar fi Rosette)
 Tragand la 0,5arcsec/px este inevitabil sa ai stele mai difuze, ai trecut pragul de oversampling. De multe ori mie imi este greu sa trag la 1 arcsec/px (multe capturi au fost inutilizabile cand am avut HFR peste 3,5-4). Chiar ma gandesc sa incerc bin 2x2 la unele tinte.
 In alta ordine de idei, cum te impaci cu RC8-ul? Ai avut probleme de colimare? Ai incercat cumva si un reducator dedicat (CCDT67 sau clona CCD47)? Eu ma gandeam sa folosesc FR/FF si FF de la refractor. RC8-ul meu inca nu sunt sigur daca este OK, in primul rand nu stiu daca distanta dintre oglinzi este optima. Am luat un ocular Ronchi, dar este mai greu de estimat paraleleismul liniilor de difractie cand te uiti la o stea si seeingul nu-i prea bun.