-----------------------------------
radug
28 Mar 2022 02:04


-----------------------------------
Salut,
Da, RC-urile sunt greu de colimat.
Sau as putea reformula: sunt extrem de pretentioase la precizia colimarii intregului ansamblu optic, mai pretentioase decat alte design-uri datorita oglinzilor hiperbolice.
Eu am avut probleme la alinierea focuserului, a trebuit sa schimb focuserul din "stock" cu unul mai tzeapan: https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p5769_TS-Optics-2-5--Rack-and-Pinion-Focuser---supports-up-to-6-kg---travel-95-mm.html. Credeam ca e o problema si cu colimarea oglinzilor dar n-a fost cazul, mi-a venit foarte bine colimat in aceasta privinta (luat SH de peste ocean, se pare ca precedentul detinator il colimase foarte bine). Oricum, am luat si flansa de prindere cu tilt, just in case. Am luat si colimatorul Howie Glatter, chiar acum mi-a ajuns pachetul dupa cateva luni de asteptare "la coada" - e backordered serios, e indispensabil pentru colimarea precisa a RC-urilor. Cat despre distantarea optima a oglinzilor, asta e cu adevarat o aventura si trebuie sa stii ce faci si sa ai scule pe masura. In general nu te atingi de telescop astfel incat sa modifici distanta intre oglinzi cu care a venit din fabrica.
Eu ma impac foarte bine si sunt foarte multumit de RC8-ul meu. E drept ca din lipsa de timp/lene nu am facut interventii majore gen curatare oglinzi si primara e usor prafuita in urma utilizarii (chiar daca are capac motorizat), dar altfel e brici. Din orice colt al imaginii in celalalt n-am variatie mai mare de 0.5" FWHM, adica de aproximativ un pixel la scara cu care lucrez cu camera QHY imprumutata de la Astroclubul Bucuresti la focala nativa, pe un camp de aproximativ 1 grad pe diagonala (cu corector de camp, evident, pentru ca RC-urile sufera de curbura de camp).
In general nu trag luminanta la bin 1x1 daca am seeing mediocru sau slab (FWHM>6 pixeli), sau selectez imaginile care au FWHM-ul mai mic de 6 pixeli, adica aproximativ 3 arcsecunde. Am destule seri in care am seeing bunicel in jur de 2 arcsecunde, iar rareori in nopti cu seeng exceptional 1,5-1,8 arcsecunde (seeing chiar prea bun pentru o montura chinezeasca NEQ6 ca a mea, fie ea si "tunata" :P)
Am un CCDT67 pe care l-am testat pe RC de cateva ori dar am renuntat pentru ca aveam light leak (posibil datorita scurtarii prea mult a focalei), dar as mai incerca la un moment dat (nu l-am vandut inca) pentru ca distantarea nu cred ca era tocmai optima.