-----------------------------------
Dbird
28 Mar 2022 20:04

Pentru melomani si nu numai
-----------------------------------
Daca pana acum sunetul de tub electronic costa prea mult, iata ca azi putem obtine un amplificator de casti plecand de la un kit ieftin, si utilizand transformatoare ieftine fara insa sa facem rabat la calitate. Trebuie sa fiti pasionati de muzica si sa va pricepeti cat de cat la montarea pieselor electronice dintr-un kit DIY. Am plecat de la un kit celebru ce foloseste tuburi 6J1 care se auzea foarte incet, si am ajuns la unul in care avem volum puternic arhisuficient pentru casti si inclusiv putem sa ne delectam dupa voie cu modul Trioda sau Pentoda al tuburilor.
"Amplificator de casti cu tuburi 6J1 &#8211; Kit modificat
Lucrarea se adreseaza iubitorilor de muzica care insa se pricep putin si la electronica. Va recomand sa incercati sunetul de tub electronic in toata splendoarea lui, plecand de la un kit ieftin de amplificator de casti la care cu putine modificari  vom obtine maximum de randament.  Preturile preamplificatoarelor sau amplificatorelor cu tuburi sunt exagerate asa ca am hotarat sa obtinem unul cu minim de cheltuiala si energie investita. Cel putin sa verificam daca ne place sunetul de tub.  Am plecat de la idea ca muzica se  asculta mai bine la casti din doua motive: primul fiind  lipsa oricarui alt parazit sau sunet din exterior si al doilea puteti da volumul cat de tare doriti si nu veti deranja nici vecinii nici persoana care eventual doarme langa dumneavoastra. Asta in contextul in care se presupune ca aveti si o pereche de casti de cat mai buna calitate.
Plecam de la un kit clasic cu tuburile 6J1 (chinezesti &#8211; nu plecati urechea la carcotasi, am comparat turile chinezesti cu echivalente rusesti si germane, suna la fel de bine !) avand schema din figura1 si vom monta putin diferit pe placa de circuit imprimat astfel incat sa ajungem la schema din figura 2.
Fata de schema originala avem urmatoarele avantaje:
1-	Tubul 6J1 da maximum de putere posibil (volum mult crescut in casti!)
2-	Modfiicarea modului de redare a sunetului intre mod Pentoda si mod Trioda printr-un singur comutator.
3-	Sunet superb de tub electronic.
Dezavantaje :
In afara de kitul original (in jur de 55 lei) mai trebuiesc cumparate piese dupa cum urmeaza:
Un transformator TRANSFORMATOR TOLE 2 A 2x12 V &#8211; aprox 78 lei
Doua transformatoare TRANSFORMATOR TOLE 0.5 sau 0.4 A 2x 9 V  aprox. 15 lei x2 = 30 lei 
Opt condensatori electrolitici 470 UF / 60 V (in locul condensatoarelor  C1 &#8211;> C8) 2 lei x 8 = 16 lei
Un condensator electrolitic 2200/25V (in locul lui C13) aprox 2 lei
Un  COMUTATOR BASCULANT 2x2 3A ON-ON aprox 5 lei
Patru mufe in out tip RCA aprox. 5 lei x 4 = 20 lei
Carcasa plastic CASETA EURO-BOX KGB21 &#8211; NEGRU &#8211; 24 lei
Un conector CONECTOR CIRCULAR 3 PINI TATA &#8211; PANOU &#8211; 6 lei 
Un conector CONECTOR CIRCULAR 3 PINI MAMA &#8211; PANOU &#8211; 6,5 lei
Ceea ce inseamna un maxim de 188 lei de investit in plus fata de kit (se presupune ca nu dispuneti de nimic din lista de mai sus prin casa!). Ceea ce impreuna cu kitul inseamna 55 lei + 188 lei = 243 lei pentru un amplificator de casti cu tuburi. Binenteles ca unele elemente mecanice pot fi inlocuite cu alte tipuri mai ieftine, si poate mai aveti prin casa ceva piese sa nu mai fie nevoie sa le cumparati....."
Download link:PS- poate putin off topic, dar pana la urma muzica si stelele, sa nu uitam, au fost mai totdeauna imperecheate :)