-----------------------------------
catalin dumitru
01 Apr 2022 19:21


-----------------------------------
La kit-urile alea de 10 si 15 w finalii 2N3055 făcu&#539;i de IPRS mergeau strună . Toti ! În schimb , prefinalii BD 139 &#537;i BD140 erau uneori varză . Eu de obicei îi schimbam cu japonezării . Mai aruncam &#537;i rezisten&#539;ele semireglabile care dirijau curentul de repaus , astea române&#537;ti erau tare proaste , le înlocuiam cu ceva din vest cu cursor prevăzut cu vârf de carbon . Mai dădeam naibii &#537;i condensatorii ăia electrolitici tra&#537;i în plastic gri , ceva mai de slabă calitate nu cred că exista in lume la vremea respectivă .

O chestie ciudată mi s-a întâmplat cu două kit-uri de 10 w , de asemenea modificate pentru alimentare diferen&#539;ială :

la una din plăci , curentul de repaus făcea o mică oscila&#539;ie, practic acul ampermetrului &#539;opăia cam cu doi her&#539;i , undeva între 35 &#537;i 40 de miliamperi .

Plăcile erau absolut identice , piese cu exact acelea&#537;i valori , legături , firăraie , tot identic . Mă apuc în ordinea logică să inversez componentele , să văd care făcea hiba . Până la urmă , am ajuns să înlocuiesc absolut tot , practic piesele de pe canalul stâng ajunseseră pe cel drept &#537;i viceversa .
Ei bine , drăcia naibii , oscila&#539;ia a rămas pe placa ini&#539;ială ! :x 
Singura concluzie pertinentă m-a dus către un cuplaj parazit în interiorul acelui circuit imprimat din pertinax. Cred că dacă era pe sticlotextolit nu ar fi apărut asemenea anomalie . Mă gândesc că &#537;i alte kit-uri ar fi putut avea asemenea circuite viciate , probabil cu impurită&#539;i conductive între straturile de hartie bachelizată .