-----------------------------------
dmtr69
03 Apr 2022 14:41


-----------------------------------
Salut!
Eu tot cu un dobson am inceput (SW 150/1200). Dupa o perioada "vizuala", am inceput sa folosesc cctv (ceea ce se numeste EAA- astronomie cu asistenta electroninca). Mi-am motorizat Alt/Az montura cu motoare pas cu pas cu viteza variabila, controlata digital, in 128 pasi de un potentiometru electronic. A fost o bare bataie de cap, dar imi placea la nebunie cand reuseam sa am tinta pe loc cateva secunde, ca sa o pot poza.
Iti recomand o platforma : https://www.teleskop-express.de/shop/index.php/cat/c306_Mounts-Equatorial-without-GoTo.html
In privinta focalizarii, pana nu incerci, nu stii daca merge cu DSLR. Poti face asta in timpul zilei focalizand un obiect-cladire aflata la cativa km distanta. Daca mai ramane cativa mm cursa infocus, atunci poti focaliza si la infinit. Banuiesc ca focuserul este de 2". Vei avea nevoie de un adaptor EOS/T2 si de un adaptor T2/2" ("nas"). Focuserul de la SW are flansa adaptoare cu filet T2 exterior, deci  in acest caz nu ai nevoie de acest adaptor. Este necesar ca sa ai focuserul  motorizat- chiar daca este dual-speed, orice atingere a focuserului va misca imaginea substantial, mai ales la focala mare.
De mare ajutor este si o masca Bahtinov. Este improbabil sa gasesti punctul optim de focalizare doar uitandu-te in live view. Programele dedicate pentru captura pot face focalizarea fara Bahtinov prin masurarea stelelor in mai multe puncte de focalizare. Dar trebuie sa ai motorizarea controlabila de PC (pe USB, cu drivere ASCOM).
 Un barlow va deplasa spre exterior punctul de focalizare. Daca faci "planetare" poate fi util. La DSO-nu. Acolo ai nevoie de un telescop rapid, pentru expuneri mai scurte (mai ales daca montura nu este premium, fara erori de tracking.
 Cred ca vei avea si putina vignetare cu DSLR-ul (colturi intunecate), pentru ca dobsonul nu este optimizat pentru foto ci pentru vizual (oglinda secundara mai mica si mai departata de primara).