-----------------------------------
iulian90
06 Apr 2022 17:54


-----------------------------------
Buna seara tuturor. :) 

Desi nu prea am mai postat nimic pe forum in ultima vreme, nu am luat pauza de la astronomie, ci am facut observatii, la sfarsit de Martie si inceput de Aprilie, profitand de cerul senin, doar ca nu prea am avut timp sa postez rapoartele observatii si s-au strans multe, asa ca le-am combinat pe toate intr-un singur raport de observatii mai lung. :) 

Am facut observatii in special la galaxii din Leo, Ursa Major, Canes Venatici, Fecioara, pe 23, 24 si 28 martie, 4 aprilie si aseara pe 5 aprilie, deci in vreo 5 seri imprastiate pe in interval de aproape doua saptamani.

Am folosit telescopul de 150mm, ocularele de 40mm Celestron Plossl, 20mm, Kellner (stock) si de 9mm TS Optics Plossl, precum si filtrul UHC, si am observat urmatoarele obiecte ceresti:

In ziua de 23 martie 2022:

Leu:

- Galaxia NGC 2903, este relativ bine vizibila insa relativ slab luminoasa, relativ mare si eliptica.
- Galaxiile M 105 si NGC 3371, ambele usor vizibile, luminoase mici si rotunde.
- Galaxia NGC 3377 , este  relativ bine vizibila, mica si relativ luminoasa.
- Galaxia NGC 3412, este  relativ vizibila, foarte mica si relativ luminoasa.
- Galaxia M 96, este relativ vizibila, cam slab luminoasa, si relativ mica.
- Galaxia M 95, este  relativ vizibila, slab luminoasa, mica, dar cu aspect cvasistelar in centru.  
- Galaxia NGC 3489, este  relativ vizibila, foarte mica si luminoasa.
- Galaxia M 65 , este relativ  vizibila, mica si relativ luminoasa, eliptica.
- Galaxia M 66 , este mai bine vizibila, ceva mai mare si mai luminoasa decat M 65, de forma eliptica.
- Galaxia NGC 3628, este  foarte greu vizibila, de forma eliptic-alungita.
- Galaxia NGC 3593,  este  foarte greu vizibila.
- Galaxia NGC 3626, este relativ bine vizibila, mica, cu aspect cvasistelar in centru.
- Galaxia NGC 3607, este bine vizibila, relativ luminoasa in centru, de forma eliptica.
- Galaxia NGC 3608, este  relativ vizibila, slab luminoasa mica si de forma rotunda.
- Galaxia NGC 3521, este   foarte bine vizibila, luminoasa, relativ mica, cu aspect cvasistelar in centru.
- Galaxia NGC 3640, este  relativ vizibila, mica si eliptica.
- Galaxia NGC 3810, este  greu vizibila ,mica.

Sextantul:

- Galaxia NGC 3166, este  relativ bine vizibila, mica si eliptica, relativ luminoasa in centru.
- Galaxia NGC 3169 , este  relativ vizibila, mai slab luminoasa decat precedenta, avand o stea in preajma, spre E de centru.
- Galaxia NGC 3115 Spindle, este  foarte bine vizibila, eliptica, luminoasa si cu aspect cvasistelar in centru. 

Fecioara:

- Galaxia M 104, este  bine vizibila, luminoasa , de forma eliptic- alungita, cu aspect cvasistelar accentuat in centru.
- Galaxia M 60 , este la fel de bine vizibila ca si M 104, luminoasa, dar de forma mai rotunda.
- Galaxia M 59 , este relativ  vizibila, mai slab luminoasa decat M 60, dar si mai mica.
- Galaxia M 58 , este  bine vizibila, relativ mica, de forma eliptica.

In ziua de 24 martie 2022:

Ursa Major:

- Galaxia M 81 , foarte bine   vizibila, luminoasa si relativ cvasistelara in centru ,difuza pe margine ,de forma eliptica.
- Galaxia M 82 , este  bine vizibila, ceva mai slab luminoasa decat M 81, de forma eliptic-alungita, cu o zona usor intunecata in centru.
- Galaxia NGC 2787, este  relativ greu vizibila si foarte mica.
- Galaxia NGC 2976 , foarte greu  vizibila.
- Galaxia NGC 3077, este  relativ greu vizibila, mica si de forma rotunda.
- Galaxia NGC 2985, este relativ vizibila, foarte mica ,relativ luminoasa, cu aspect cvasistelar in centru.
- Galaxia NGC 3147, este  relativ greu vizibila si foarte mica.
- Galaxia NGC 2768, este relativ bine vizibila, mica si de forma eliptica.
- Galaxia NGC 2950, este relativ vizibila, foarte mica, cu centrul relativ luminos, avand si  o stea imediata apropiere, de magnitudinea 11-12.
- Galaxia NGC 2841, este  foarte bine vizibila, luminoasa, mica, cu aspect cvasistelar in centru.
- Galaxia NGC 2681, este relativ bine vizibila, foarte mica.
- Galaxia NGC 3079, este foarte greu vizibila.
- Galaxia NGC 3310, este  bine vizibila, relativ luminoasa ,mica si de forma eliptica.
- Nebuloasa planetara M 97, este relativ bine vizibila cu filtrul UHC si greu vizibila fara acesta.
- Galaxia M 108 , este  greu vizibila, eliptic-alungita, cu aspect granular.
- Galaxia NGC 3613 , este  relativ vizibila, foarte mica si relativ luminoasa.
- Galaxia NGC 3610, este  bine vizibila, foarte mica, luminoasa, cu aspect cvasistelar in centru.

In ziua de 28 martie 2022:

Canes Venatici:

- Galaxia M 106 , este relativ bine vizibila, relativ luminoasa, de forma eliptica.
- Galaxia NGC 4346 , este greu vizibila, mica ,de forma eliptica. Este pentru prima oara observata.
 

Ursa Major:

- Galaxia NGC 4088, este foarte greu vizibila,
- Galaxia NGC 4026, este  relativ bine vizibila, relativ luminoasa, mica, de forma eliptica.
- Galaxia NGC 3953, este  relativ greu vizibila, slab luminoasa, mica si de forma eliptica.
- Galaxia NGC 4102, este relativ greu vizibila, are doua stele foarte aproape de centru, la W de el, de magnitudinile 12, respectiv 13. Posibil sa fie stele din Galaxia Calea Lactee, nu prea cred ca ar fi supernove, cine stie.
- Galaxia NGC 3949, este  relativ vizibila, relativ slab luminoasa, mica ,de forma eliptica.
- Galaxia M 109, este foarte greu vizibila.
- Galaxia NGC 3898, este  relativ bine vizibila, foarte mica si relativ luminoasa.
- Galaxia NGC 4036, este  relativ bine vizibila, mica si relativ luminoasa.
- Galaxia NGC 4041, este  relativ greu vizibila, slab luminoasa.
- Galaxia NGC 3945, este  relativ bine vizibila, mica ,relativ luminoasa.

In ziua de 4 aprilie 2022:

In Draco:
- Galaxia NGC 4589, este  relativ vizibila, mica si slab luminoasa.Este pentru prima oara observata.

In Ursa Major:

- Galaxia NGC 4605, este relativ vizibila, slab luminoasa si mica.
- Galaxia NGC 5322, este  relativ bine vizibila, mica, relativ luminoasa, cu aspect cvasistelar in centru.
- Galaxia NGC 5631, este foarte greu vizibila, 
- Galaxia M 101 , este deasemenea foarte greu vizibila, numai centrul foarte slab luminos.
- Galaxia NGC 5473, nu departe de M 101 este  in schimb mai bine vizibila, mica, de forma eliptic-alungita si este pentru prima oara observata.


In Canes Venatici:
- Galaxiile M 51 + NGC 5195 , ambele sunt relativ bine  vizibile, relativ slab luminoase, ambele de forma rotunda.

Aseara (5 aprilie 2022):

In Canes Venatici:

- Galaxia NGC 4618 ,  foarte greu vizibila, fiind pentru prima oara observata.
- Galaxia M 94 , este  poate cea mai bine vizibila galaxie din cate am observat, cu exceptia galaxiilor M 31 din Andromeda si M 81 din Ursa Major, este foarte luminoasa, pentru "standardul" galaxiilor observate vizual prin telescooape mici, vizibila si cu vedere directa, iar cu vedere periferica se zareste si ceva difuz foarte slab luminos in jurul centrului luminos al galaxiei, posibil o parte din inelul ce inconjoara nucleul, galaxia facand parte dintr-o clasa mai aparte, Sb Ring.
- Galaxia NGC 4485, este  deasemenea bine vizibila, luminoasa, de forma eliptic-alungita.
- Galaxia NGC 4449, este  chiar mai bine vizibila decat NGC 4485, putin mai luminoasa, de forma eliptic-alungita.
- Galaxia NGC 4800, este in schimb greu vizibila, foarte mica, slab luminoasa, fiind pentru prima data observata.
- Galaxia M 63 , este  bine vizibila, relativ luminoasa, de forma eliptic-alungita.
- Galaxia NGC 5005, este  deasemenea bine vizibila, dar mai mica decat M 63, de forma eliptica, relativ luminoasa.
- Galaxia NGC 5033, este  relativ greu vizibila, mai mica si mai slab luminoasa decat galaxia NGC 5005, dar tot eliptica, alungita.
- Galaxia NGC 5371, este  foarte greu vizibila.
- Galaxia NGC 5353 ,nu departe de precedenta ,este  relativ greu vizibila, dar mai usor vizibila decat NGC 5371, fiind mica si eliptica si este pentru prima oara observata.
- Galaxia NGC 5354, in imediata apropiere de galaxia NGC 5353 ,este  mai greu vizibila,mai mica si impreuna cu NGC 5353 si probabil si cu NGC 5371 face parte din grupul de galaxii Hickson 68 din constelatia Canes Venatici. Este deasemenea pentru prima oara observata de mine.

Deci ,in aceste 5 seri am observat nu mai putin de 71 galaxii (si o nebuloasa planetara printre ele), cumulat, din care 8 galaxii noi, pentru prima oara observate de mine, care ridica numarul la 213 galaxii observate de mine pana acum. :D 

In seara asta se anunta din nou senin cristal asa ca voi fi pe faza, voi continua cu constelatiile Coma Berenices si Fecioara, unde sunt galaxii foarte multe, multe dintre ele inca nedescoperite de mine. :)