-----------------------------------
Claudiu
14 Ian 2008 18:29


-----------------------------------
Va multumesc pentru raspunsuri.
Am mai citit diferite sugestii de  montare si consider ca este mai bine ca filtrul sa fie "caserat" pe margini deci lipit cu un adeziv usor (solubil in apa sau alcool spre exemplu) decit preforat sau prins cu adezivi de contact.
Pentru montura lui am sa incerc cu lemn sau PVC.. as dori un filtru utilizabil la nivel foto si calitatea monturii este importanta.

Mai am o intrebare asociata. Cei care folosesc refractoare pentru observatiile solare si care fotografiaza in afocal prefera sa reduca aberatia cromatica prin vignetarea obiectivului. 
Un instrument ca al meu, f:8.33 ar putea deveni f:20 prin aplicarea filtrului cu un diametru de 50mm.. Imi puteti oferi o parere in legatura cu aceasta ?
Oricum am de gind sa fabric un filtru de 110-120mm pentru luminozitate si rezolutie maxima prin folia ND5 si un filtru mic pentru puteri mari. Nu am experimentat efectele aberatiei cromatice asupra unui corp luminos ca soarele (si oricum in prezent nu posed oculare mici) deci incerc sa merg la sigur.