-----------------------------------
Tercu Jan Ovidiu
26 Apr 2006 16:41


-----------------------------------
Salut!

Am mai spus o data si am sa mai repet. Acest observator are trei mari obiective:

1. Popularizarea astronomiei in rindul publicului larg( in parte de Sud-Est a Romaniei).
2. Educatia prin astronomie de la cele mai mici nivele de virsta si colaborare cu Universitate din Galati, atit in plan educational cit si planul cercetariii stiintifice.
3.Cercetarea fundamentala prin colaborare cu Institutul Astronomic, dar si alte colaborari internationale(stele variabile, fotometrie, astrofotografie, NEO).

Realizarea acestui proiect are urmatoarele recomandari:

- de la Institutul Astronomic al Academiei Romane.
- de la astronomi profesionisti care lucreaza in afara tarii.
- de la Universitatea din Galati.

 Acest observator va fi situat in sudul orasului, deci nu am poluare luminosa pe sud, acolo unde se gasesc si Muntii Macinului.
 
In urma cu peste un an am facut proiect complex, care are si un studiu de fezabiltate si pentru asta m-am luptat din greu.
In loc sa criticati ar fi mai bine cautati sa colaborati si sa faceti proiecte si astfel sa puteti puteti obtine finantare, iar atunci o sa descoperiti cit este de greu sa faci ceva in Romania.
Noi cei de aici din Galati nu avem voie sa dezvoltam astronomia in orasul nostru? Sa nu uitam ca in urma cu cateva decenii, galateanul Calin Popovici s-a ocupat de montare telescopului de 50 cm de la Bucuresti si cred ca venit momentul sa dezvoltam astronomia si in orasul nostru.
 Fara un proiect fezabil si bine argumentat nu as fi ajuns pina aici.

 In acelasi timp am facut mai multe demersuri pentru a se introduce meseria de astronom in Nomenclatorul de meserii, iar in paralel cu aceste activitati, am reusit ca in impreuna cu Centru de Perfectionare a Ministerului Culturii si Institutul Astronomic sa organizam in viitor un curs de astronomie, pentru muzeografii care lucreaza in planetarii si nu numai.
Iar in viitor am sa ma lupt si pentru ca astronomia sa se predea in scoli si astfel lucrurile sa se aseze asa cum trebuie in Romania.

Habarnam avea dreptate, sa vedem ce va fi in viitor.

Deci domnilor, va propun sa discutam peste 5, 10, 20 ani iar atunci sa facem si un bilant. OK?