-----------------------------------
iulian90
13 Apr 2022 09:09


-----------------------------------
Nu i-am luat oglinzile matusii ci le-am cumparat de la un magazin si sunt mai mari decat oglinda ei.  :) 
Le-am ales mai mari pentru a nu produce vignetare prea mare si pentru  a asigura un fascicul mai larg care sa compenseze eventualele erori de tracking in cazul in care montura nu este bine pusa in pol  (ziua e dificil de pus in pol , nu ai repere decat poate Soarele ). 
Viteza de tracking este egala cu cea de rotatie a Pamantului adica normala datorita faptului ca oglinda mobila a celostatului este pozitionata in asa fel incat centrul ei optic sa coincida cu axa RA a monturii ,oglinda fiind inclinata cu 45 grade fata de axa RA iar fasciculul de lumina este reflectat in lungul axei RA spre oglinda fixa , in acest fel fasciculul isi mentine pozitia indiferent de pozitia Soarelui pe cer intr-un anunit moment al zilei . In drumul sau fasciculul intalneste oglinda fixa asezata in asa fel incat centrui ei sa coincida cu axa RA a monturii , care reflecta fasciculul spre spectroscopul asezat sub trepiedul monturii.
 Am vazut cateva schite de celostat insa oglinzile sunt pozitionate si orientate diferit fata de schema care am folosit-o eu si poate si viteza de tracking ar fi diferita de cea normala pentru a asigura mentinerea fasciculului de lumina in aceeasi pozitie la iesire din celostat. Pentru mine a fost mai simpla aceasta schema  in care lumina solara sa fie reflectata in lungul axei de rotatie de oglinda mobila pentru ca mai apoi sa fie reflectata spre spectroscop de a doua oglinda fixa ,nefiind nevoie de o viteza de tracking diferita de cea normala. 
Inclinatia oglinzii mobile este in medie de 45 grade fata de axa RA ,dar poate fi modificata in functie de declinatia Soarelui, in functie de anotimp ,oglinda putand fi mai putin inclinata vara si mai mult inclinata iarna.