-----------------------------------
Mircea Pteancu
15 Apr 2022 01:01


-----------------------------------
Multumesc Tudor, cu mare drag !

Intreb acum asa, ''la modul general'', pe dragii astronomi amatori romani care de-a lungul timpului s-au opus prin toate mijloacele formarii unei societati astronomice romanesti: stim ca urmeaza o intreaga serie de conjunctii planetare ? Ca urmeaza o eclipsa totala de Luna ? Cum ne pregatim pentru ele ?

Raspuns probabil : nu ne pregatim pentru ca habar nu avem de ele.

Avertizat telefonic de Armand care este membru MCsE, m-am pregatit si Marti, 5 Aprilie, am observat pe cerul de dimineata conjunctia dintre planetele Saturn si Marte.
Instrumentul folosit a fost reflectorul Optus 76mmx700mm la G= 77x/ Circle T Kellner 9mm si G=117x/ Celestron Plossl 6mm.
Marte s-a vazut ca o mica bila de culoare ocru, fara detalii.
La Saturn a fost vizibil inelul, deci s-au zarit ansele (''toartele'' adica) ... si cam atat. Satelitul Titan nu a fost vizibil si nici detalii in inel sau pe suprafata planetei.
Cuplul Saturn-Marte, distantat la 18' si aflat la o altitudine de aprox. 20 grade, se vedea in acelasi camp vizual chiar si la 117x. Perechea de planete era vizibila si cu ochiul liber si foarte bine vizibila in cautatorul 6x30mm, in ciuda cerului tot mai luminos.

Mai spre Nord de cuplul Saturn-Marte si cam la aceeasi altitudine, se vedea planeta Venus.
Discul era in faza, pe care am apreciat-o ca fiind intre 55% si 60%. 
Am aflat apoi prin Stellarium ca, la momentul observatiei, Venus era in faza de 57%.
Cand Venus era spre marginea campului vizual,inca se mai  vedeau pe cewrul de dimineata, doua stelute in acelasi camp cu planeta, spre Nord de ea.
Cu ajutorul lui Stellarium am stabilit steaua KN Aquarii ca posibila candidata pentru una dintre ele si HIP 109460 pentru cealalta.Ambele stele sunt intre 6.5mv si 7mv.
In jurul lui Venus se vedea imaginea de difractie produsa de paianjenul cu trei brate.

Mircea