-----------------------------------
Alexandru Claudiu
21 Apr 2022 11:37


-----------------------------------
Multumesc.

Focalizarea o fac "vizual". In sensul ca fac mai multe poze diferite, dau zoom in ele pe tableta si aproximez care este mai buna. Am incercat sa folosesc pentru prima oara o masca Bahtinov chiar in noaptea cand am facut aceste imagini, insa m-am lovit de cateva probleme: forma aceea ca un X aparea doar daca expunerea era de cateva secunde (20-30-60s), ceea ce imi ingreuna procesul. Dura cam mult. In plus forma aceea de X nu era usor vizibila pe tableta....nu-mi dau seama de ce. Am observat ca, cu cat am o expunere mai lunga, cu atat forma de X este mai vizibila. In final am aproximat focusul...
Probabil, greseala mea a fost sa folosesc masca asupra stelelor care urmau a fi fotografiate, pt. ca tocmai facusem incadrarea tintei. Cred ca ar fi trebuit sa fac focusul folosind masca asupra altor stele foarte luminoase de pe cer si abia apoi sa fac incadrarea tintei. O sa mai incerc s-o folosesc, mai ales ca se anunta cateva nopti senine.

In final, cea mai buna metoda de micsorare a stelelor a fost sa impart imaginea in doua folosind STARNET2 in PI: poza_fara_stele   si   poza_doar_cu_stele. Poza doar cu stele am incarcat-o in Photoshop unde i-am micsorat stelele, apoi am reincarcat-o in PI, iar aici am generat poza finala in PIXELMATH folosind: poza_fara_stele + 0.8*poza_doar_cu_stele

Dar ce este acest seeing? Este o marime care se poate calcula ? Daca da, cat ar trebui sa fie optim ?