-----------------------------------
Mircea Pteancu
25 Apr 2022 21:36


-----------------------------------
Multumesc draga Iulian !
Cer senin si seeing bun iti doresc la observatii !

In seara de Duminca Pastilor 24 Aprilie a.c.,  am iesit sa ma plimb oleaca pe nano-mosia mea, sa-mi dezmortesc ciolanele.
Cerul parea complet acoperit de nori ... daaar ... prin care nori, daca priveam spre Vest, iaca, se vedeau Castor si Pollux.
M-am intors spre Est, se vedeau Arcturus si Izar.
Privesc spre Sud, se vedea Leul cu Algieba.
Asemenea provocari nu se trec cu vederea ... en garde !
In cateva secunde au iesit la iveala newtonelu' de 76x700mm si cutia de oculare Plossl.
Grosismentele folosite au fost: 28x/ Sirius Plossl  25mm ; 70x/ Sky Watcher Super Plossl 10mm ; 117x/ Celestron Plossl 6mm.
A urmat o mica (dar strasnica) sesiune de observatii pascale dupa cum urmeaza:
-Castor AB, companionul C nu s-a vazut decat in a doua jumatate a sesiunii
-Alcor-Mizar s-a rezolvat splendid la 28x si, inca de la inceputul observatiei, s-a vazut bine si Sidera Ludovicea 
-Cor Caroli
-Algieba/ Gama Leo/ STF 1424 AB este o stea dubla din a  carei admirare nu ma pot opri datorita culorii galben-aurii, extraordinar de frumoase. Dar trebuie sa stim ca STF 1424 este o stea multipla. Cu dobul de 250mm cred ca am identificat noptile trecute AC si AD, cu companioni de 9.6mv, respectiv 10.6mv. Mai sunt doi identificabili ... meibi poate altadata !

Cam de aici, cerul a inceput sa se insenineze.

-M44, roi foarte frumusel 
-M67 s-a vazut ca un roi slab luminos dar cu vreo 12-15 stelute rezolvate
-Iota Cnc cu contrast de culoare alb/galben
-Zeta Cnc doar ca o dubla cu separatia de 6.3''
-Delta Boo, se separa si cu binoclul stabilizat
-Miu Boo ca dubla larga de 109''. Se separa si cu binoclul.
-De la Vindemiatrix am cedat ispitei si am luat-o pe ''Calea Zen'' care duce la Lantul Markarian si am rezolvat la 70x dubla STF 1689. 
-De la STF 1689 a fost o joaca sa gasesc steaua-portal 34 Vir si ... de aici incolo au inceput emotiile.
Pe scurt, dupa multiple tatonari, refocalizari si verificari, sunt sigur ca am vazut pentru prima data galaxia M60 cu un '' telescopium minusculum nano piticarium = TMNP''. Dupa adaptare a ochiului de cel putin cinci minute, M60 se vedea (mai exact ''se zarea'') ca o mica pata fantomatica in unghiul drept al unui triunghi format cu doua stele slabe. 
M59 nu am vazut-o dar M60= BINGO !!!
-M 13 s-a vazut mare si luminos
-M92 (gasit cu ''metoda pipei'') mai mic si mai intunecat ca M13 dar mult mai mare si mai luminos decat m-am asteptat pentru TMNP
-Rho Her rezolvat la 70x. 
-Alpha Her/ Rasalgheti, cu primara sora buna (doar mai mica) a lui Antares, rosie sau oranj intens si companionul aruncand uneori straluciri verzi. Poate-i o iluzie dar una foarte frumoasa ! 
-IC 4665, roi deschis, rasfirat
-Niu Dra, rezolvata in cautatorul 6x30mm
-Miu Dra, rezolvata si clar separata la 117x
-16-17 Dra/ STF 2078 a fost rezolvata la 117x ca tripla dar fara separarea lui AB
-Epsilon 1-2 Lyrae, rezolvat/separat la 117x
-Beta Lyr, rezolvabila chiar si cu un binoclu 10x daca e stabilizat
-M57, o mica si foarte slab luminoasa pata circulara, fara detalii
-93 Leo, rezolvata usor la separatia sa de 77''
-90 Leo, rezolvata ca tripla, s-au vazut companionii B si C. Dar AB cu separatia de 3.1'' a fost doar rezolvata. A fost cea mai dificila dubla a sesiunii.
-Nici 88 Leo n-a fost usoara datorita diferentei de 2.8mv dintre primara si companion dar am reusit sa o rezolv, m-a salvat separatia mare de 15.3''. Uffff !!!
-Am incheiat cu perechea de duble STF 2470-STF 2474 cunoscuta mai degraba ca ''cealalta dubla-dubla din Lyra'', rezolvata la 28x dar mult mai bine separata la 70x.

Pana s-au intamplat toate acestea, ceasul catedralei batuse de mult ora unu din noapte.
Asa ca am rechemat acasa pe TMNP care si-a adjudecat si titlul de ''Millenium Mini-Hawk'' si l-am parcat sub sacul de plastic in care obisnuieste sa doarma pana la noi misiuni galactice.
Corectie: de cand a vazut M94 si M60, unele din misiunile sale au devenit chiar intergalactice !

Cer senin, Mircea

PS: daca nu trandaviti pe acasa, haideti sa dam o raita prin Lantul lui Markarian in aceasta seara !