-----------------------------------
iulian90
26 Apr 2022 20:22


-----------------------------------
Buna ziua tuturor. 

Astazi am facut o proba cu noua camera Point Grey ,primita de la Marius (aka dmtr69) , pe spectroscop, ca tot era senin si Soarele batea puternic si am scanat spectrul solar. Am ramas tare uimit sa vad ce imagini faine cu spectrul solar ofera aceasta camera, incomparabil mai bune si mai clare decat cele oferite de camera Philips Toucam. :D 
Liniile Fraunhofer se vad mai subtiri si mai clare cu aceasta noua camera, fiind monocroma, claritatea si sensibilitatea se mentin foarte bune si in zonele rosu, albastru si violet a spectrului, unde cu camera Philips claritatea si luminozitatea spectului scadeau din cauza matricei Bayer de pe senzorul color si a faptului ca numarul de pixeli rosii si albastri este de doua ori mai redus decat al pixelilor verzi. Cu noua camera nu am aceste probleme. :) 

Camera Point Grey este mai sensibila in UV apropiat, are un senzor cu rezolutie mai mare, cu pixelsize mai mic (3,75 microni) si o arie ceva mai mare decat senzorul camerei Philips, ceea ce inseamna un camp mai larg ce cuprinde mai mult din spectru, o claritate mai buna a liniilor de absorbtie si o uniformizare mai buna a luminozitatii de-a lungul spectrului, fara zone intunecate ca la camerele color. Plus ca are un fps mai mare si trag capturile de trei ori mai rapid decat cu Philips Toucam.

Am tras capturi la intreg spectru ,de la UV apropiat pana la IR indepartat, vreo 70 la numar si am procesat cateva din ele deocamdata, dar o sa ma ocup de restul in urmatoarele zile si voi reveni cu rezultatele finale cand termin prelucrarea.  :) 

Intre timp am gasit un soft de prelucrare si analiza a spectrelor, se numeste Visual Spec si cu el pot analiza atat spectre intregi (bineinteles, sa nu fie prea mari imaginile) cat si portiuni mai mici din spectru, generand un grafic cu curba de luminozitate a spectrului si care merge si etalonat in Angstromi. 
Mi-a luat ceva timp pana m-am obisnuit cu softul, pentru ca accepta numai fisiere "qmips" (nu stiu ce fle de fisiere mai sunt si acelea) ,fits sau bmp. Dintre acestea prefer cu fits sa lucrez pe acest soft, nu comprima informatia si pot converti fisiere tiff in fits la nevoie ca sa le pot deschide cu acest soft. 
Are posibilitatea de a face comparatie cu linii cunoscute al e elementelor chimice, avand o lista generoasa cu linii apartinand diferitelor elemente, astfel putand afla elementele chimice dintr-un spectru anume. :) 
O chestie ciudata la acest soft este ca are tendinta de a supraexpune imaginile daca histograma este de 50% sau mai mare (ca in prima imagine cu Visual Spec), trebuie subexpuse sau intunecate in Photoshop (histograma la 25%) imaginile ce urmeaza a fi convertrite in fits si deschise cu softul Visual Spec pentru a nu le mai supraexpune (la fel ca in a doua imagine cu Visual Spec).
In rest softul este fain si usor de folosit. :)