-----------------------------------
Vexatyk
06 Mai 2022 05:57

re
-----------------------------------
Colosul este numele de botez. Din cauza cablurilor de la incalzitoare nu se vede prea ok numele :).

In weekend l-am scos la o plimbare mai lunga si am ajuns in zona de subcarpati din Buzau la o pensiune unde cerul este chiar ok. Un Bortle 3 este estimarea mea, desi dupa harti ar fi B2. In orice caz vremea a tinut cat de cat cu noi si desi vineri noapte am avut doar 2 -3 ore de cer senin , am putut sa ma relaxez si sa observ in special obiecte din catalogul Messier. 

Sambata in schimb toata noatea a fost seinin cu mici exceptii ( cativa nori razleti ), asa ca am zis sa il pun la incercare. Am reusit sa observ cateva galxaii cu magnitudine de 14 - 14.5. Detalii nu au oferit cine stie ce, majoritatea fiind mici , dar contand acolo pentru palmares si in special pentru a imi face o idee de ceea ce poate newtonul de 16. 

La un moment dat am avut pe mana un Ethos de 21 mm cu 100 grade. Este intradevar un ocular extraordinar. Extrem de confortabil la observatii , campul este imens si un contrast la superlativ. Am avut ocazia sa pun in focuser si un Ethos de 13 mm tot cu 100 garde , dar nu pot spune ca m-a impresionat ca cel de 21. Nu stiu daca avea ocularul o problema sau eu, dar efectiv in roiurile deschise parca vedeam stelele patrate ( si vorbesc de centrul campului). Aceeasi senzatia am avut-o si folosind ocularul cu un alt newton ce era pe camp , respectiv un SW 508/2000. 

Stele duble nu prea am vanat , exceptia facand Epsilon Lyrae sau dubla dubla pe care am rezolvat-o cu un plossl simplu de 9 mm. Stelele s-au separat complet desi erau oarece turbulente, semn ca am avut parte de un seeing decent.  

Asadar raman cu gandul la acel Ethos de 21  si cu o gramada de imagini superbe inmagazinate in creier.