-----------------------------------
Mircea Pteancu
06 Mai 2022 22:54


-----------------------------------
Felicitari Iulian pentru observarea vizuala, pentru fotografierea si pentru estimarilor vizuale de luminozitate ale supernovei 2022hrs.
Spor la observatii in continuare, poate vom fi delectati cu un declin de durata a supernovei.

Joi, 5 Mai a.c. am reobservat cu dobsonianul de 250mm aceasta supernova.
Am folosit acelasi ocular TS UWA 7mm pentru marirea de 171x, in camp de 28'.
Si de aceasta data, luminozitatea supernovei s-a incadrat intre cea a stelei de comparatie (a), cu nume de catalog  TYC 878-293-1, folosita si de tine, si steaua (b), GSC 00878-00222.
Ecuatia notata este :

(a) 1 (SN 2022hrs) 2 (b)

Dupa aceasta estimare, supernova a fost aseara la ora 22:30 ODV sau 19:30 UTC de 12.085mv.
Observatie urbana, Luna a fost deasupra orizontului vestic iar cerul a fost paclos.

Am observat zona cu mariri de 240x/Radian 5mm, 300x/ Lacerta UWA 4mm si 480x/ TMB Planetary 2.5mm. Am incercat astfel sa observ pozitia supernovei in galaxia NGC 4647. Nu am obtinut nici un rezultat.
La 240x, NGC 4647 se mai vedea cu privire directa.
La 300x, se mai vedea dar numai cu privire indirecta.
La 480x, NGC 4647 nu se mai vedea deloc.
Nu am putut stabili pozitia supernovei fata de ceata slaba a galaxiei chiar si atunci cand se vedeau ambele, presupun ca din cauza fondului prea luminos al cerului si a prezentei paclei si luminii selenare.

Atasez cele doua estimari de luminozitate de pana acum.
Cifrele acelea numeroase de dupa virgula nu trebuie luate prea in serios, sunt rezultatul aritmeticii ...:wink: 

Cer senin, Mircea