-----------------------------------
Iulian Alexandru
07 Mai 2022 17:36

Cateva intrebari pentru selectarea telescopului ideal
-----------------------------------
Salutare tuturor!

Am cateva intrebari pentru voi dar inainte sa le adresez trebuie sa mentionez urmatoarele.

Nu stau la casa, stau la bloc, nu am masina.
Daca ma voi decide sa cumpar un instrument va trebui sa cobor/urc cu el trei etaje pe scari si sa il port dupa mine in autobuz/autocar.
Nu sunt un tip solid, ma gandeam sa ma limitez la 15kg cu totul, montura si tub optic. Nu stiu daca e prea putin, insa imi este frica sa nu fie prea mult.
Dupa cum vedeti, portabilitatea este mai importanta pentru mine decat apertura in conditiile date.

Momentan ma voi limita la observatii astronomice vizuale.
Montura preferata este cea azimutala, sper eu, AZ-3.

Acum ca am terminat cu detaliile,
Pot face observatii deep sky vizuale cu un acromat? Stiu ca pentru un pret similar iti poti cumpara un reflector cu apertura mult mai mare.
Acestea fiind spuse este totusi posibila efectuarea observatiilor vizuale cu un acromat?

Daca da, care ar fi apertura minima la care se pot face observatii cat de cat decente pe un acromat pentru deep sky?

Tind sa inclin catre un refractor pentru portabilitate/mobilitate.

O alta intrebare, un dobsonian la 150 si f5 sau 6 va cantari mai mult ca un newtonian cu aceleasi specificatii dar pe montura AZ3?
Pentru aceste specificatii ale unui reflector, pe care dintre cele doua l-ati recomanda?
Newtonianul pe AZ3 sau dobsonianul?

Mentionez ca nu vreau sa enervez pe nimeni cu pretentiile mele.
Stiu ca ce intreb este foarte complicat, de aceea si vreau sfatul unor profesionisti.

Va multumesc anticipat!