-----------------------------------
iulian90
07 Mai 2022 18:38


-----------------------------------
Multumesc mult dl. Mircea.  :) 

Aseara am observat si fotografiat din nou supernova SN 2022. Am observat si eu steaua de comapratie GSC 00878-00222 de magnitudinea vizuala 12,5 , folosita de dv. la estimarea stralucirii supernovei, pe care am notat-o cu B  si impreuna cu steaua TYC 878-293-1 de magnitudinea vizuala 11,8 (notata cu A) am putut face o estimare mai precisa "la fata locului" privind prin ocular stelele de comparatie (nu pe fotografie, cum am procedat cu estimarea pt ziua de 5 mai) si mi-a rezultat urmatoarea masuratoare:

A 2 V 3 B , unde V este supernova SN 2022.

De aici a rezultat valoarea de 12.08 magnitudini pentru stralucirea supernovei, deci mai apropiata de valoarea gasita de dv., insemnand o estimare mult mai precisa. Desigur ca a fost dificila estimarea si compararea stralucirii supernovei cu a stelelor de comparatie din cauza magnitudinii lor mari, aproape de limita telescopului de 150mm , dar a mers si rezultatul a fost pe masura.  :) 

Aseara am folosit camera Canon 450D pentru fotografierea supernovei , fiind mai buna decat camera Philips Toucam, si telescopul de 114/900mm.