-----------------------------------
iulian90
07 Mai 2022 19:05


-----------------------------------
Multumesc inca odata pentru felicitari dl. Mircea. :D 

Intr-adevar, telescopul de 150mm , mai ales de cand i-am schimbat secundara, a devenit principalul instrument pentru observatii la obiecte de cer profund, cu el am facut multe descoperiri si inca mai fac, in special la galaxii, unde se pare ca mai sunt destule de gasit si de observat. :) 
Telescopul de 114mm nu il mai folosesc la observatii DSO , ci la planete, Luna , Soare (cu filtru solar) si stele duble si multiple, fiind mai bun in aceste domenii decat in DSO, precum si in astrofoto unde in ciuda vignetarii (cu camera Canon 450D) si a luminozitatii relativ mici ( f/8 ) furnizeaza imagini faine, fara coma si cromatism.
Aseara am fost mai ocupat cu astrofotografia dar si cu observarea supernovei SN 2022hrs, asa ca nu prea am avut timp de observatii vizuale, dar tot am mai observat galaxiile M 60 ,M 59 , M 58 si am facut o scurta "plimbare" prin Lantul Markarian, apoi am mai observat si doi asteroizi, (10) Hygiea (m 9,4) in constelatia Fecioara, aproape de granita cu constelatia Balanta, formand impreuna cu alte 5 stele de magnitudini similare un triunghi , si (13) Egeria (m 10) in constelatia Balanta, in apropiere de steaua Zubenelgenubi (Alpha Librae). Cu acesti doi asteroizi observati aseara am ajuns la 16 asteroizi observati pana acum. :)