-----------------------------------
Mircea Pteancu
08 Mai 2022 18:36


-----------------------------------
Multumesc Costel !
Ai mare dreptate, experienta conteaza mult.
O spune unul care in 1990 (ceva mai tinerel), desi cu ochii liberi vedeam Epsilon Lyrae ca dubla, mi-au trebuit cateva luni bune sa vad cele patru stele in primul meu telescop de 160mm. Si de atunci, tot invat si tot ... (nu mai continui ... ) !

zoth

Am nevoie sa pricep si eu de aceea am descris observatia ca sa discutam.
Din cate am priceput dintr-o discutie de pe ''claudi.nait'', criteriul se numeste 1/2 R. Daca suprapunerea este mai mica de 1/2 R, daca se vad cele doua discuri Airy si daca se vede ''nodul'' cifrei ''8'', se considera rezolvare. 
Suprapunerea nu aveam cum sa o masor dar la Eta CrB cele doua discuri Airy s-au vazut ''clar ca buna ziua'' ,precum si ''nodul'' cifrei ''8''. Companionul fiind cu 0.3mv mai slab luminos ca primara, doar complica situatia.

Baiul este ca inafara de cazul separarii cu spatiu negru, in toate celelalte cazuri anterioare din desenul lui Knisely, este prezenta suprapunerea, intr-o masura mai mare sau mai mica.
Stellarium este complet ''pe langa'' atunci cand afiseaza o separatie de 0.6'' pentru Eta CrB.
WDS da separatia de 0.4'' conform observatiei nr. 1094 a acestei duble, efectuata in 2020.
Chiar daca tinem cont doar de criteriul Sparow, am vazut discurile Airy si ''nodul'' la o separare cu 16% mai mica decat criteriul amintit.

Un lucru important: in discutia pomenita de pe ''claudi.nait'', a fost subliniat ca ceea ce au enuntat Rayleigh, Dawes si Sparow sunt criterii nu limite.

De altfel, nu este prima mea observatie de acest gen.
Mai jos, descriu cea mai recenta observatie similara. Mai trebuie sa fie vreo doua in jurnal, mai vechi.
La 24 Noiembrie 2021 am observat cu dobsonianul de 200mm, la 308x, tripla STF 346 aka 52 Ari, avand AB cu separatia de 0.52''.
Criteriul Rayleigh da pentru apertura de 200mm o separatie de 0.58''.
Iar criteriul Sparow este de 0.54'' pentru aceeasi apertura.
Atasez nota acelei observatii. 
Acolo am facut o eroare muuult mai mare la PA. La asemenea observatii se vede clar ca montura Dobson ''tine locul'' unei monturi adevarate: ecuatoriale si cu orologerie. Sa ai timp si conditii sa analizezi detaliile foarte fine.

Poate aici este locul sa reamintesc modul in care fac eu observatii de stele duble.
Ma uit spre cer din locul meu de observatii, in chiar momentul inceperii observatiei si vad ce constelatie este bine plasata.
Aleg hartile potrivite din Atlasul CDSA sau Taki si incerc sa rezolv stelele notate ca duble acolo.
Habar nu am la inceputul serii cu ce ma voi confrunta. Drept sa spun, adrenalina declansata de o tranta stelara strasnica imi cade foarte bine. De cele mai multe ori, asa ceva apare observand stelele notate cu Bu , STT sau A. Dar uneori si STF-urile isi arata coltii ...

Cristian

Dobsonianul de 250mm a facut observatii din seara primei zile in care Sorin aka sorini a fost atat de bun si mi l-a adus. Am mai raportat observatii cu el. Nu eram convins complet in privinta calitatii.
Acum stiu ca sunt in loja VIP ! De la tine a venit : multumesc !!!

Multumesc Tudor pentru incurajare !

Cer senin pentru natiunea astronomica, Mircea