-----------------------------------
Andrei Ionescu
09 Mai 2022 17:43


-----------------------------------
Un nou raport de observa&#539;ii, a&#537;a cum v-am promis, de la cea mai proaspătă ie&#537;ire a lui Gargantua, un weekend (aproape) plin de observa&#539;ii sub lumina stelelor, într-o loca&#539;ie cu cer superb.
Încep prin a men&#539;iona faptul că cerul a fost unul foarte bun, probabil ca în nicio altă loca&#539;ie din centru &#539;ării. Bortle 2 este valoarea men&#539;ionată de light pollution map, însă îmi permit să contrazic pu&#539;in această estimare, din punctul meu de vedere  ledurile instalate în satele din apropiere spunându-&#537;i cuvântul. Seeingul &#537;i transparen&#539;a au tot fluctuat pe parcursul celor două nop&#539;i, de la valori mai scăzute la unele moderate, însă per total, pentru perioada actuală a anului, mă declar foarte mul&#539;umit de condi&#539;iile atmosferice de care am avut parte. 
Pe parcursul celor două nop&#539;i, înso&#539;it de mai to&#539;i participan&#539;ii din tabără, am reu&#537;it să vedem destul de multe obiecte prin Gargantua, telescopul de 20&#8221; (508mm), prin oculare de top de la TeleVue, cum ar fi Ethos-urile de 13mm &#537;i 21mm, ajutate, unde a fost nevoie, de filtre UHC &#537;i OIII de la Astronomik (mul&#539;umiri lui Ivo). 

&#11088;La categoria galaxii, poate cea mai bogată în obiecte observate, ne-am făcut de cap cu obiecte populare, mari &#537;i luminoase, Gargantua depă&#537;ind chiar a&#537;teptările personale &#537;i a celorlal&#539;i astro-prieteni. Începând cu M51, care de data asta chiar m-a dat pe spate, la propriu, am reu&#537;it să observăm foarte clar nu doar nucleele, puntea de legătură &#537;i spiralele, ci &#537;i materie stelară la greu de jur împrejurul structurii spiralate, cum numai în poze mi-a fost dat să văd. Toată priveli&#537;tea ocupa o bună parte din imensul câmp oferit de Ethos-ul de 13mm, grosismentul de 150x fiind ideal pentru observarea acestui obiect;
Traseul ne-a dus de la M51 la vecina M101, unde efectul de gură căscată a fost amplificat de un aspect pe care nu l-am mai observat niciodată cu nivelul acesta de detalii. E de prisos să mai spun că am observat spirale, vreo 4 la număr, dintre care două extrem de evidente, însă puteau fi extrem de u&#537;or identificate roiurile &#537;i nebuloasele prezente în bra&#539;ele galaxiei. Pe mine unul m-a pus pe gânduri faptul că pot observa obiecte deep-sky din altă galaxie;
În continuare, ne-am plimbat prin puzderia de galaxii din zona Coma-Virgo-Leo, unde am observat fenomenul astronomic al momentului, imediat lângă galaxia M60, &#537;i anume supernova 2022hrs, vizibilă foarte u&#537;or în interiorul galaxiei spiralate NGC 4647 (despre care voi scrie un articol în zilele care urmează, întrucât avem poze cu ea trase în tabără). Tot în acea zonă am observat galaxii precum M104 (Sombrero Galaxy), NGC 4565 (Needle Galaxy) &#537;i celebrele forma&#539;iuni galactice tripleta &#537;i cvartetul din Leo, fiecare dintre ele fiind aclamate de fiecare persoană care î&#537;i băga ochiul în ocular;
Canes Venatici ne-a adus perechea de galaxii  NGC 4631 (Whale Galaxy)-una dintre preferatele mul&#539;imii, &#537;i NGC 4656 (Crowbar Galaxy), de-a dreptul superbe în ocular, cu extrem de multe detalii &#537;i de o parte &#537;i de cealaltă, neexistând dubii referitoare la denumirile primite de către cele două obiecte;
În imediata apropiere am dat &#537;i de NGC 6946 (Fireworks Galaxy), cu o formă clar neregulată &#537;i cu ceva-ceva indicii de spirale pe ici pe colo;
M81 &#537;i M82, celebra pereche din botul Ursei Mari, a fost încă o zonă îndelung cercetată de noi, acest fapt datorându-se priveli&#537;tii incredibile din ocular. Dacă M81, mult mai întinsă decât vecina ei, a reu&#537;it în sfâr&#537;it să ne arate cele două bra&#539;e spiralate pe care le con&#539;ine, M82 ne-a uimit pur &#537;i simplu cu filamentele întunecate de materie stelară din interior;

&#11088; Din punct de vedere al roiurilor de stele, pot spune cât pot de sincer că provoacă dependen&#539;ă observarea întinselor clustere deschise prin câmpul imens al Ethos-ului de 21mm, iar pe cea a globularele prin cel de 13mm. În aceste condi&#539;ii am observat M13, celebrul roi globular din Hercule, unde am putut rezolva extrem de multe stele până în centru &#537;i, spre diminea&#539;ă, M11 (Wild Duck Cluster), unde contrastul a fost mai bun decât în orice altă sesiune de observa&#539;ii, forma&#539;iunea de stele chiar prinzând o formă interesantă &#537;i ciudată în acela&#537;i timp, fiecare dintre noi văzând în interiorul roiului o z&#8230;. un simbol în formă de cruce specific unui regim de extremă dreaptă &#128516;. 
De asemenea, am &#539;inut neapărat să revin la activitatea mea preferată de pe cerul de vară, &#537;i anume &#8222;star-walk&#8221; printre miile de stele ce compun M24 (Sagittarius Star Cloud), roiul meu deschis preferat. NGC 7789 (Caroline&#8217;s Rose) care, pentru prima dată, chiar avea formă de trandafir &#537;i C13 (Owl Cluster) au fost opririle din această categorie de obiecte aflate în constela&#539;ia Cassiopeia, o revedere foarte drăgu&#539;ă.

&#11088;Nebuloasele planetare au avut, de asemenea, locul lor aparte printre observa&#539;iile făcute în cele două nop&#539;i. NGC 6826 (Blinking Planetary Nebula), privită printr-un telescop de calibrul lui Gargantua, face ca numele să nu mai aibă niciun sens. Nebuloasa apărea ca o gogo&#537;ică pufoasă inclusiv privind direct la ea, însă e interesant să vezi atât steaua suprapusă pe nebuloasă cât &#537;i nebulozitatea din jurul acesteia, în acela&#537;i timp;
M57 (Ring Nebula), mărită de 150 de ori &#537;i fără filtru ne-a arătat ni&#537;te culori impresionante, verde &#537;i albastru deopotrivă. La un moment dat, de la prea mult entuziasm &#537;i imagina&#539;ie, unii dintre noi, mai exact eu &#537;i Cătălin, au văzut o tentă cărămizie pe marginea nebuloasei, cu toate că acest lucru tinde mai degrabă spre imposibil;
M27 (Dumbbell Nebula), în combina&#539;ia dintre ocularul de 13mm &#537;i filtrul UHC de la Astronomik, a oferit detalii de-a dreptul excep&#539;ionale, partea ce seamănă cu un cotor de măr sau cu o ganteră fiind mai accentuată, a&#537;ezată superb pe fundalul cu mai pu&#539;in contrast al restului nebuloasei, rezultatul dând forma specifică unei nebuloase planetare. Pe lângă toate aceste detalii impresionante, pitica albă din centrul nebuloasei era foarte clar vizibilă;

&#11088; Ultima categorie &#537;i poate cea mai impresionantă este cea care înglobează nebuloasele. Am observat, până ca nebuloasele de vară să ajungă la altitudini decente, NGC 7023 (Iris Nebula), vizibilă, în primă instan&#539;ă, ca o stea pufoasă, norii de praf &#537;i gaz ie&#537;ind cu adevărat în eviden&#539;ă abia după cuplarea filtrului UHC. Tot în zonă &#537;i cu acela&#537;i filtru am observat &#537;i NGC 281 (Pacman Nebula), nume care i se potrive&#537;te perfect, nebulozitatea ie&#537;ind destul de bine în eviden&#539;ă pe fundalul plin de stele din Cassiopeia.
Imediat ce constela&#539;iile de vară au ajuns la peste 20-25° altitudine, am pus filtrul OIII (sau filtrul Veil, cum l-am poreclit) &#537;i am început să scrutăm constela&#539;ia Cygnus. Prima oprire, complexul Veil. Efectiv cel mai frumos lucru pe care l-am văzut vreodată prin telescop. În ambele păr&#539;i, atât în cea de est cât &#537;i în cea vestică, filamentele nebulare căpătau un efect 3D puternic, având impresia că din moment în moment vor ie&#537;i din ocular &#537;i vor împrejmui telescoapele. În lipsa de câmp destul de generos pentru a le cuprinde integral, ne-am plimbat în zonă, în urma &#8222;voalului&#8221;, câteva zeci de minute bune, nevenindu-ne a crede ce vedeam.
Zona Deneb-Sadr ne-a oferit, de asemenea, două nebuloase superbe, &#537;i anume NGC 7000 (North America Nebula) &#537;i NGC 6888 (Crescent Nebula). În prima am aterizat, conform planului, în &#8222;Golful Mexic", unde nebulozitatea se vedea, citez &#8222;ca un M42 mai mic&#8221; (credite lui Alexandru Gabriel). Dacă am crezut vreun moment că, trecând de la imensa NGC 7000 vom ajunge la ceva mult mai mic, nebuloasa Crescent, ne-am în&#537;elat amarnic. Am avut parte de o surpriză când, în ocular, am dat peste o meduză cât se poate de luminoasă, ce ocupa aproape tot câmpul vizual disponibil, în centru aflându-se nenumărate filamente &#537;i firicele de materie nebulară.
Orele dimine&#539;ii au adus, însă, adevăratul spectacol. Ok, am zis de OIII că e &#8222;filtrul Veil&#8221;? Am vrut să spunem filtrul Veil &#537;i Swan. M17, Swan Nebula, Omega Nebula, cum vre&#539;i să-i spune&#539;i. O superbitate. Coada lebedei se întindea până departe, spre marginea câmpului vizual generos, de 100 de grade, iar interiorul nebuloasei prezenta zeci, sute de filamente întunecate de-a dreptul superbe.
Ceva mai sus am dat peste M16 (Eagle Nebula). Primul gând, înainte să ajung cu Gargantua în dreptul ei, a fost &#8222;Stâlpii Crea&#539;iei&#8221;. &#536;i chiar acolo erau. Printre zecile de stele din interiorul nebuloasei, printre marea de gaz gri, luminos, se afla o pată întunecată, lunguia&#539;ă, cu o formă foarte bine cunoscută gra&#539;ie imaginilor celebre ale telescopului Hubble. Vedeam pentru prima dată, fără pic de îndoială, Stâlpii Crea&#539;iei, iar sentimentul a fost de nepre&#539;uit. 
M8 (Lagoon Nebula) nu avea cum să dezamăgească. Poreclită de mine, pe merit &#537;i pe bună dreptate, M42 de vară, a oferit o baie în marea de nori gazo&#537;i din componen&#539;ă, întrucât câmpul vizual a fost efectiv inundat de nebulozitate, luminată incredibil de strălucitorul roi stelar deschis din interior. Vecina ei, M20 (Trifid Nebula), a fost însă cirea&#537;a de pe tort. Pentru câteva secunde am avut impresia că cineva îmi face o farsă &#537;i îmi pune în fa&#539;a ocularului o poză cu această nebuloasă. Pur &#537;i simplu filamentele negre din interiorul nebuloasei erau bine contopite în păr&#539;ile luminoase, creând un tot unitar superb.

Acestea au fost principalele obiecte observate în mini-tabăra din jude&#539;ul Buzău. Ne-am distrat pe cinste în această scurtă călătorie prin Cosmos, căci a&#537;a am perceput-o datorită oglinzii de 508mm în combina&#539;ie cu superbele oculare Ethos, de la TeleVue. Ne-am relaxat, am făcut fotografii, spre diminea&#539;ă ne-am delectat cu parada planetelor pe fundalul crepusculului (vine curând &#537;i articol despre acest fenomen) &#537;i, cel mai important, am cunoscut oameni noi iar pe unii i-am reîntâlnit cu mare drag. A&#537;tept cu mare nerăbdare următoarea ie&#537;ire de o asemenea anvergură, sub un cer, sper eu, asemănător celui sub care mi-am petrecut weekend-ul.
Cer senin!