-----------------------------------
Mircea Pteancu
12 Mai 2022 19:21


-----------------------------------
E foarte bine ca ai inceput, felicitari !
Acum trebuie sa perfectionezi pana iese ceva excelent.

Stabilitatea se obtine, asa cum a sugerat si Erwin, prin suprafete de asezare mari.
Se poate trisa, poti sa folosesti suprafete mici de asezare dar puse la distanta intre ele.
Cu axele acelea orizontale mici, telescopul va vibra la fiecare respiratie a ta.
Una din ideile de baza ale monturii Dobson: axe de diametre comparabile cu diametrul oglinzii principale. Sau mai mari.
Alin Tolea a facut pentru Toleascopul meu de 200mm axe orizontale cu diametrul de 40cm si crede-ma ca nu-i o exagerare.
Daca le faci mai mici, musai ai nevoie de suruburi de strangere ca cele folosite de Teo.

Una dintre modificarile pe care vreau sa le fac la noul meu dob SW de 250mm este sa maresc diametrul axelor orizontale.
Armand Popa la primul sau dob de 200mm a folosit asa cum au zis Erwin si Teo, inele de tub.

https://armandpopa.blogspot.com/2017/12/jurnal-constructie-montura-dobson.html

Cu doua perechi de inele poti jongla de minune intre montura dobsoniana si cea ecuatoriala. Foarte buna idee.
Daca inelele lipsesc, pot fi foarte bine inlocuite cu cutii din placajul gros din care vei face montura, articulate sau sectionate (ca sa se poata deschide), in plan orizontal (cand tubul este orizontal).

La montura renovata a dobului meu de 125mm am prevazut inele orizontale de 160mm.
Iar Erwin si Armand au folosit rola de plastic pentru sarma de sudura, cu diametrul (cred ca) de 220mm, pentru telescoape cu aperturi de 158mm, respectiv 203mm.


Mircea