-----------------------------------
Mircea Pteancu
19 Mai 2022 11:21


-----------------------------------
Multumim Erwin !

Da, ai dreptate, poate dura o perioada mai lunga.

Aseara, Miercuri 18 Mai, in jurul orei 22:00 ODV, am reobservat supernova SN 2022hrs cu dobsonianul SW Classic 250P. 
Cu ocularul X Cel de 25mm, la 48x, supernova a fost inobservabila iar la 171x cu ocularul TS UWA 7mm era greu observabila. 
''Gazda'' NGC 4647 era la limita de detectie la 171x dar aceasta si din cauza supernovei care slab luminoasa cum era, ingreuna observabilitatea galaxiei.
Asa ca am recurs la ocularul Radian 5mm si cu acesta am reusit la 240x sa incadrez bine atat supernova cat si stelele de comparatie ''a'' si ''b'' din desenul meu de mai sus.
Ecuatia de luminozitate pe care am notat-o este :

a/ 3 / b/ 1/ SN 2022hrs

Adica am apelat la interpolare deoarece supernova era mai slab luminoasa decat oricare dintre stelele de comparatie.
Luminozitatea supernovei, calculata dupa relatia de mai sus : SN 2022hrs = 12.81mv @ 18 Mai 2022, 22:00 ODV sau 19:00 UTC.

Valorile obtinute sunt rezultatul calculului deci trebuie privite ca atare.
In orice caz, SN 2022hrs a fost mai slab luminoasa decat steaua ''b'' adica GSC 00878-00222 de 12.576mv. Dar nu mult mai slab luminoasa deoarece a trebuit sa ''patrulez'' de mai multe ori intre cele doua stele pana ce am stabilit o ordine de luminozitate. De aceea am pus ''1'' intre SN si ''b'', in paralel cu divizarea in ''3'' a intervalului dintre ''a'' si ''b''.

Cer senin, Mircea