-----------------------------------
Niky360
19 Mai 2022 22:49


-----------------------------------
Chiar daca Soarele nu este specialitatea mea, astazi am pus mana pe un Lunt de 60mm H-a B600.. la 15:25 mare mi-a fost mirarea sa vad o uriasa proeminenta pe limbul de SE al Soarelui dupa ce cu o ora jumatate in urma era "curat" . Aparent a fost o eruptie destul de frumoasa prinsa spectaculos de SDO: https://spaceweather.com/images2022/19may22/geyser_anim_crop.gif

Revenind din spatiu inapoi pe Pamant, am stat doar 5 minute sa admir aceasta frumusete fiindca ma grabeam sa plec.. acum parca regret.
I-am facut si cateva poze cu telefonul(Huawei P30 Pro), afocal din mana, prin ocular de 17mm.
Ulterior vazand cat de dinamic a fost evenimentul am zis sa incerc sa fac o animatie chit ca sunt doar 5 min intre ele cadre. Da, a iesit oval ca a trebuit sa fac compresie pe rezolutie mica si asta a iesit. Oricum se vede cum capatul proeminentei "decoleaza".

Las si o imagine in care cum s-ar spune "am si dat, dar am si incasat", ca sa se vada si proeminentele si ceva filamente pe Soare, dar si regiunea uriasa 3014. .