-----------------------------------
tudor
21 Mai 2022 10:25


-----------------------------------
"SOBOLANUL"
Impreuna cu Juliano am facut teste comparative intre APM APO ED 16x70 si OMEGON 70mm la Comana dar si terestru de pe balcon. La Comana cerul nu a fost foarte bun, dar am avut o spartura in nori in zona Scorpionului suficienta sa ne pronuntam unanim asupra binoclurilor. Multumim lui Zoth pentru ca ne-a imprumutat "Sobolanul" pentru teste!

Intru direct in subiect. "Sobolanul" este fantastic!
Trebuie sa specific din capul locului ca pe "Sobolan" au fost folosite fantasticile ocularele 25mm de la SkyWatcher Planetary, ca sa obtinem aceeasi putere de 16x ca pe APM.


Claritatea pe centru cat si pe margini este asemanatoare in amandoua binoclurile (aproximativ  85% 90% din FOV fara astigmatism sau coma). Insa Sobolanul cu ocularele de 25mm SkyWatcher are un contrast al imaginii mai ridicat. APM in schimb avand lentile ED, pe un felinar puternic stradal a aratat o gestionare a aberatiilor cromatice mai buna. Dar Sobolanul s-a descurcat surprinzator de bine, aberatiile cromatice fiind discrete si prezente doar foarte pe margini. 
La observatiile astronomice asupra mai multor globulare stelare (m107, m9, m10, m12 si m5) luminozitatea a fost foarte asemanatoare in amandoua instrumentele. Insa, datorita ocularelor pozitionate la 45 de grade, stelele ce se aflau la limita vizibilitatii se observau mai comod si mai repede prin Omegon pentru ca puteam sa privesc nemiscat si fara sa ma incordez.

Dar cea mai mare diferenta dintre aceste doua binocluri este legata de perceptia generala a imaginii care, la aceeasi putere, este mult mai spectaculoasa prin Omegon. Acest lucru este datorat ocularelor Sky Watcher Planetary 25mm dar si prismelor mari ale acestui binoclu. Astfel nu exista vignietare nici un pic, avand un FOV delimitat de o margine ca de "cutit". In APM marginea nu este asa de definita, parand neterminata, sacrificandu-i din maretia imaginii .  Aceasta diferenta de field stop creeeaza impresia de un camp vizual mai mare si mai aerisit in Omegon, chiar daca in realitate cu aceste oculare are un camp vizual real mai mic. Este o iluzie spectaculoasa! Ne intorceam atrasi ca de un magnet sa privim prin el. Tot acest Field stop perfect delimitat creeaza iluzia de luminozitate in plus, datorita contrastului abrupt facut de negrul din afara FOVului cu imginea din interior.  Dar cu ocularele  Omegon 18mm din dotare acest efect nu mai este prezent si deasemenea se observa si o scadere in perceptia claritatii si contrastului fata de APM. Insa si puterile sunt diferite (22x vs 16x) si de aceea am testat binoclul cu aceste oculare 18mm doar terestru si foarte putin, axandu-ne mai mult pe cele de 25mm.

Sobolanul este un binoclu cu imagini ce iti provoaca dependenta datorita spectaculozitatii imaginii. Este foarte versatil fiind mic, usor si cu posibilitatea atasarii de oculare de calitate.
Zoth sa il folosesti cu bucurie. Ma bate gandul sa il cumpar si eu :)