-----------------------------------
Mircea Pteancu
27 Mai 2022 17:20


-----------------------------------
Iulian

Mi-ai reamintit prin raportul tau de observatii de galaxiile din Parul Berenicei, constelatie care se mai numea pe vremuri si Parul Veronicii. M-am cam ratacit in extraordinara zestre de galaxii a Fecioarei si am uitat de celelalte.

Supernova SN 2022hrs am observat-o ultima data - cu estimare de luminozitate - in seara de Joi 19 Mai a.c.

Ultimul meu raport DSO este din 12 Mai, iata o lista a observatiilor pe care le-am facut de atunci:

- Vineri 13 Mai, observatii cu binoclul IOR 8x30mm si reflectorul 76mmx700mm

-Sambata 14 Mai, observatii cu dobsonianul 250mm F/4.8

-Duminica 15 Mai, observatii cu dobsonianul 250mm F/4.8

-Miercuri 18 Mai, observatii cu dobsonianul 250mm F/4.8

-Joi 19 Mai, observatii cu dobsonianul 250mm F/4.8

-Vineri 20 Mai, observatii cu dobsonianul 250mm F/4.8

-Sambata 21 Mai, observatii cu reflectorul Newton 72mmx810mm si scurta observatie cu dobsonianul 250mm F/4.8.
In dimineata de Sambata, am pozat cu telefonul Saturn si Marte.

-Duminca 22 Mai, observatii cu dobsonianul 250mm F/4.8

-Luni 23 Mai, observatii cu reflectorul Newton 72mmx810mm

-Marti 24 Mai, observatii cu dobsonianul Toleascop 200mm F/6.16

-Joi 26 Mai, observatii cu dobsonianul 250mm F/4.8.

''Nu as putea pentru ca sa ma plang'' ( ca sa-l citez pe nenea Iancu) de  observatiile din aceasta luna.

Aseara, 26 Mai, am centrat cautatoarele pe Spica si, fiind aproape, am inceput observatiile cu Porrima care are o multime de companioni indepartati. Am zarit patru dintre ei, voi reveni altadata.

-Am verificat seeingul prin rezolvarea lui Iota Leo la 308x, folosind noul ocular Sky Watcher Planetary 4mm. Ma rog, aceasta e stea ''de moravuri usoare'' pentru dobul de 250mm ...

-Am separat excelent, tot la 308x, steaua dubla subarc STF 2517, aflata chiar la Sud de Zosma/ Delta Leo si care are separatia de 0.75''.

-Dupa aceasta incalzire placuta si binefacatoare, am observat (cu schita) galaxia NGC 3810 din Leul, obiect nou pentru mine.

-NGC 3593 nu este un obiect nou dar am avut placerea sa-l desenez

-M65 si M66 s-au vazut foarte bine, mari si luminoase si cuprinse in acelasi camp al ocularului TS 7mm UWA. 
Asa ca mi-am incercat norocul si cu NGC 3628 si ce bine am facut !
Nu numai ca NGC 3628 se vedea dar se vedea cu privire directa si suficient de bine ca sa o portretizez si pe dumneaei !

-Apoi m-a cuprins un dor puternic de Lantul Markarian si pe care nu l-am mai vazut de Joi, 19 Mai. 
Am parcurs Calea Consolmagno, incepand cu NGC 4754 si NGC 4762 de la Vest de STF 1689. 
La M60 - mai exact NGC 4647, la 171x,  nu se vedea urma de supernova SN 2022hrs, M59 se vedea dar slab luminoasa.
Am continuat cu M58  la care am luat-o in sus si am vizitat M89, micuta NGC 4550 si galaxia spirala M90.
De la M87 am intrat in Lantul Markarian unde am vazut doar sase galaxii dintre cele canonice. Desi am petrecut ceva vreme, hoinarind de-a lungul Lantului, nu am reusit sa vad NGC 4477. Aceasta e galaxia cea mai nordica din Lant si care se afla la Vest de un asterism trinughiular, inconfundabil.
In mod curios, galaxia din cotitura Lantului Markarian, NGC 4661 s-a vazut acceptabil desi, la  10.42mv pare mai dificila ca NGC 4477.

-Am separat foarte frumos, la 308x/ SW Planetary 4mm, dubla STF 1668 cu separatia de 1.1'' si dubla STF 1647 cu separatia de 1.26''.

-Am revazut M49 deoarece observand STF 1647 eram la un camp distanta.
Si am incercat ocularul SW 4mm si pe NGC 4526, cunoscuta drept ''Lost Galaxy'', asezata atat de convenabil intre doua stelute.

-Era vremea sa inchei observatiile.
Am continuat testarea ocularului SW 4mm pe Epsilon 1-2 Lyrae unde mi-a prezentat '' din prima'' toate cele noua stele componente : cele canonice A,B,C,D si I care se vad chiar si cu luneta de 60mm, precum si E,F, H si G.

-La M10 si M12, am vazut la 308x,  multe stele ... ce sa zic altceva, nu stiu cate .... multe ... zeci sau sute ... nu am numarat, erau prea multe 

Ultimul obiect observat la marire mare a fost M57 si pe care nu l-am mai ''buchisit'' cu un telescop de 250mm. Magnific !

Am incheiat serata astronomica prin scanarea Caii Laptelui in Cygnus. Am folosit marirea de 48x, cu ocularul X Cel 25mm, intr-un camp real de 75 minute.
Am vazut si am revazut azi-noapte cateva obiecte strasnice.
Dar nici un obiect ceresc nu intrece Calea Laptelui in maretie, bogatie, frumusete si poezie.
Ceva deosebit de puternic m-a umbrit usor, ceva aflat mult dincolo de faptura umana,
Si toata oboseala orei doua din noapte a disparut ca prin farmec.

Cer senin, Mircea