-----------------------------------
zoth
28 Mai 2022 14:40


-----------------------------------
Am gasit in  sfarsit o pereche de oculare pe care le consider potrivite pentru Shobo. Este vorba de Vixen SLV 12 mm, care imi permit cresterea magnificatiei de la 22x (obtinuta cu ocularele originale), la 33x. Imaginea este absolut superba, luminozitatea pare sa nu fi suferit deloc, contrastul si claritatea imaginii sunt mai bune decat in cazul ocularelor originale. Corectia marginala si distorsiunile geometrice sunt mai bune si ele decat in cazul UFF-urilor. Prin rotirea ocularelor in focusere, imaginea ramane fixa. Singurul tribut platit este campul aparent limitat la 50 grade. Fiind vorba de o magnificatie mai mare la care incepe sa se infiripe analiza detaliilor oferite de imagine, campul mai mic devine un factor secundar.

Apropo de magnificatiile mai mari am constatat un efect interesant atat la lunete cat si la binocluri. In momentul in care privesti la mariri mici beneficiezi de campuri reale mari, uneori chiar panoramice dar cand vrei sa analizezi un element din acea imagine ai sentimentul ca il vezi de departe si perceptia detaliilor se face cu efort mare. In cazul magnificatiilor mari analiza detaliilor se face mult mai usor si parca ai sentimentul ca esti transportat in apropierea obiectului vizualizat. Sentimentul asta apare si in cazul lui Shobo cand lucreaza la 33x (si probabil si la mai mult).

Recapitulare:

- oculare UFF 18mm: magnificatie 22x, pupila iesire 3,1mm, camp aparent 65 grade, camp real 2,9 grade
- oculare Vixen SLV 12mm: magnificatie 33x, pupila iesire 2,1mm, camp aparent 50 grade, camp real 1,5 grade

Cer senin!