-----------------------------------
Mircea Pteancu
29 Mai 2022 00:51


-----------------------------------
Vineri 27 Mai, am observat cu dobul 250mm F/4.8 pe un cer noros 30%.

-Am reobservat NGC 4494, bine pitita langa o stea de 8mv. Orbitor de luminoasa ... steaua, nu galaxia!

-NGC 4565 in coltul nord-vestic al unui asterism-paralelogram

-NGC 4725 de luminozitate 9.7mv dupa Stellarium nu a fost cu nimic mai aratoasa ca NGC 4494. Dimpotriva, deoarece NGC 4494 este de doua ori mai mica in diametru, are o luminozitate de suprafata de 12mv. 
NGC 4725 are un diametru de doua ori mai mare si de aceea luminozitatea ei de catalog de 12.4mv inseamna de fapt o luminozitate de suprafata de 16mv !!!
Noa, aici se vede de ce au dureri de cap si de ochi cei care cauta obiectele DSO dupa magnitudine. Si prin scanare ... OMG !!! Ai sanse nule sa vezi un pufulet de 16mv daca plimbi telescopul...

-Langa steaua 31 Com am cautat sa gasesc punctul care corespunde Polului Nord Galactic/ NGP. Un non-obiect dar important !

-A urmat M64 gasit langa dubla colorata STF 1687 la care m-am multumit sa vad doar companionul C

-Langa M64 am rezolvat STF 1709, STT 259 si COU 96 AB.
Oare COU vine de la faimosul observator francez de duble Couteau ?

-M53 a avut un aspect granulat si parca se vedeau niste stele in halo. Sau suprapuse ?
 Una invecinata era bine vizibila desi  slab luminoasa.

-M-am reintors la mama Mel 111 unde am revazut galaxia NGC 4251 si apoi in aceasta ordine, suratele ei : NGC 4274-NGC 4278-NGC 4245.

-Intre timp, norii cei glumeti si-au stabilit si ei sediul undeva pe langa Mel 111.
Asa ca am rezolvat la 171x dubla Delta Cyg si m-am filat pret de doua-trei minute cu steaua centrala din Blinking Nebula in Cygnus.
Apoi am inchis bodega ...

Cer senin, Mircea