-----------------------------------
Mircea Pteancu
29 Mai 2022 17:43


-----------------------------------
zoth

Felicitari ca ai gasit ocularele potrivite pentru binoclul tau !

Foarte frumoase imaginile lui Iulian cu binoclurile si luneta cu vizor binocular, multumesc ca ni le-ai aratat si noua.
Ceea ce ma surprinde este absenta bonetelor de cauciuc de la aproape toate perechile de oculare, in conditiile in care toti va plangeti de amploarea poluarii luminoase din Bucuresti.
Planul lui Erwin de a folosi ceva, ca va fi  boneta ori garda de ochi ca cea originala, cred ca este bun.

Referitor la grosismente ceva de acest gen incercam eu sa explic atunci cand ai creat notiunea de ''ocular de babe''.
Scurtu explica in ''Observatorul astronomului amator'' ca grosismentul rezolvant este egal cu raza obiectivului, exprimata in mm. Deci la Shobo, aceasta este 35x, nu-i deci de mirare ca 33x este un ''sweet spot'' -cum se zice la noi in Niu Iorc. Eu cred ca Shobo va suporta foarte bine si 70x sau 80x si atunci binoclul tau, dotat cu mariri de 33x si 70x va fi un instrument DSO excelent.

Extrapoland la toate instrumentele, comerciantii au stiut ce fac atunci cand au inceput sa ofere telescoapele cu oculare de 25mm si 10mm. Fie ca-i vorba de telescop 130mm F/5 sau 150mm F/5 sau 200mm F/5, ocularul de 10mm asigura grosismentul rezolvant. 
Daca amatorii incepatori nu ar confunda telescopul cu televizorul si s-ar stradui nitel, ar putea sa faca foarte multe observatii reusite cu ocularele primite in dotare. 

Tudor

Felicitari pentru achizitia noului binoclu.
Astept cu mare interes prezentarea lui.

Mircea