-----------------------------------
CAdi
30 Mai 2022 15:59

Campul Higgs
-----------------------------------
Trebuie spus de la inceput ca explicatiile de pe acest topic sunt luate dintr-un material al meu mai vechi la care nu am linkul.
Posibil sa fie traducerea la un film de pe You Tube, un material de pe Scientia, sau oricare alt site.
Eu doar am completat prin unele locuri si am aranjat materialul avut la dispozitie.
https://www.scientia.ro/fizica/58-fizica-nucleara/294-bosonul-higgs.html

Cateva cuvinte despre Peter Higgs fondatorul teoriei.

Peter Higgs este fizicianul britanic care a sugerat în anii '60 existența unei particule, denumite ulterior după numele acestuia, particula Higgs, care are doar masă și nicio altă caracteristică, ca de exemplu sarcină.

Ce stim pana acum din Modelul Standard:

-materia este constituită din molecule;

-moleculele sunt formate din atomi;

-atomii sunt compuși din electroni și nucleu;

-nucleul atomic este constituit din protoni și neutroni care au masă de aproximativ 2 mii de ori
mai mare decât electronii;

-protonii și neutronii sunt constituiți din quarcuri .

Dar nu stim cum fac particulele  rost de masa pe care o au.


Ce trebuie stiut : Toate particulele elementare se gasesc virtual in Campul Higgs . In urma contactului cu Campul Higgs unele particule capata masa.

Despre Campul Higgs si bosonul Higgs.
Teoria lui Higgs spune ca imediat dupa Big Bang particulele nu aveau masa. Dar odată cu răcirea universului dupa Big Bang, un câmp, câmpul Higgs, a luat naștere.
Masa pe care particulele o obțin prin interacțiunea cu acest câmp depinde de nivelul de interacțiune dintre acestea si prin urmare,
particulele care nu interacționează cu acest câmp, ca de exemplu fotonul, nu au masă.

-Trebuie distins între bosonul Higgs și câmpul Higgs.Câmpul Higgs este cel care, în fapt, ar da masă tuturor particulelor.
-Toate particulele călătoresc prin acest câmp Higgs. În urma interacțiunii dintre particule și câmpul Higgs, particule obțin masă.
-Teoria lui Higgs prezice faptul că un câmp Higgs ar fi prezent pretutindeni în Univers, iar particulele ce-l parcurg ar crea o mică distorsiune a spațiului
care ar coincide și cu obținerea de masă de către particule
-Campul Higgs nu este considerat un camp de forta. Asa cum am mai spus Campul Higgs este un camp scalar omogen si  unitar (Cu aceleasi proprietati) in tot universul.
-Campul Higgsa nu accelereaza particulele, nu transfera nici energie.
-Bosonul Higgs este o particulă care își obține masa ca și oricare altă particulă cu masă,  în urma interacțiunii cu câmpul Higgs.
-Particula Higgs interacționează în diferite feluri cu celelalte particule.
-Particula Higgs este extrem de importantă pentru faptul că cercetătorii nu pot proba existența directă a câmpului Higgs, ci doar a  particulei Higgs.
Ea a fost descoperita in 2012 la CERN. Confirmata in 2013 si 2017.

-Particula Higgs este considerată o purtătoare de forță, așa cum alte particule sunt purtătoare de forță:
fotonii pentru forța electromagnetică, gluonii pentru forța tare ori bosonii slabi (W+, W- și Z0) pentru forța slabă.
-Bosonii Higgs interacționează cu toate particulele, mai puțin cele fără masă.
-Neutrino, cea mai usoara particula, cu masa zero sau aproape zero, nu interactioneaza sau se presupune ca interactioneaza foarte putin cu  bosonul Higgs.