-----------------------------------
zoth
30 Mai 2022 20:08


-----------------------------------
Tudor, am citit si raportul de observatii si prezentarea noului tau binoclu si mi s-au parut interesante amandoua. Drept sa spun, ma zgandarea si pe mine magnificatia aia de 44x, ma gandeam ca cel putin la Luna va face o figura super, dar parca nu am vrut sa trec prea rapid peste cea rezolvanta. Cred acum ca nu am gresit poposind la 33x, este o referinta la care am sa le raportez pe celelalte.
Ocularele SLV mi se par intradevar bune si trebuie sa spun ca m-au impresionat la doua aspecte in mod deosebit:
- distorsiunile geometrice care sunt practic inexistente (mai rar asa oculare) si
- cromatismul imaginii la 33x mai redus decat al celei de la 22x, probabil sticla cu lanthan folosita in oculare isi spune cuvantul.

Prezentarea ta e complementara celei facute de mine (unde am scos in fata mai degraba aspectele neplacute) asta insemnand ca cineva interesat de subiect ar fi bine sa le parcurga pe amandoua ca sa-si poata face o idee mai apropiata de realitate.

Mircea, multumesc.
Nu stiu de ce baietii au folosit ocularele asa, din pacate eu nu pot. Ma gandesc ca ei sunt foarte tineri si au ochii cu adaptabilitate foarte mare si din cauza asta ar fi deranjati mai putin, nu stiu.
Si pentru ca am ajuns la capitolul asta strict legat de relieful ocular, trebuie sa spun ca am mari indoieli in ce-i priveste pe producatorii contemporani de oculare ca mai declara valori adevarate pentru acest parametru. Cel putin mie nu imi ies socotelile pentru ocularele noi in schimb se verifica pentru cele din seriile mai vechi.
In ce il priveste pe Shobo, nu cred ca voi trece niciodata peste valoarea de 66x si chiar si asta e cu cantec, a explicat Tudor de ce.