-----------------------------------
catalin dumitru
13 Iun 2022 22:38

Review Televue Panoptic 24 mm
-----------------------------------
După lupte seculare care au durat peste cinci ani (de când am băgat ochiul in cel adus de Erwin la Lisa în 2017 , cred) ,iată-mă în posesia destul de mult râvnitului panoptic de 24 .

Prima impresie , foarte solid executat , rafinat &#537;i destul de greu pentru mărimea lui .Inelul de cauciuc crenelat care îmbracă o parte din corp e foarte potrivit scopului de&#537;i parcă mergea un pic mai lat .

Boneta de la ochi este u&#537;or pliabilă &#537;i are o consisten&#539;ă moale bizară , atrăgând destul de u&#537;or tot felul de fibre , fire de praf &#537;i jeg , fenomen întâlnit de mine la cauciucul siliconic .

Aspectul general e cel al unui "volcano top"  , atunci când boneta este pliată .Înscrisurile frezate pe corp sunt fără cusur &#537;i vopsite &#539;ipător , dar plăcut vederii .
Una peste alta , se vede de la o po&#537;tă că jucăria asta e "altceva" .

La treabă pe acromatul 102/500 !

Primul lucru care iese în eviden&#539;ă , bineîn&#539;eles claritatea excep&#539;ională pe tot câmpul , care mie mi se pare un pic mai mare de 68 grade . Probabil m-am uitat prea mult prin ocularele construite de mine .
De curiozitate , am probat pe un acromat de 56 mm foarte rapid , sub f/3 , de la o lunetă de ochire , &#537;i surpriză plăcută , claritatea nu a suferit deloc . 
Ce se schimbă însă este distorsiunea , lucru oricum nu prea deranjant la acest ocular , nici măcar la observa&#539;ii terestre.

Stelele sunt al naibii de punctiforme , cu tot astigmatismul zdravăn de care suferă "felinarele" mele ."And I'm so happy about that" !

Nu am apucat să ies după dso , nebuloase &#537;i alte alea pentru că e Luna mare &#537;i mai sunt &#537;i nori de ploaie de vreo câteva zile .

Urmează aspectele negative !