-----------------------------------
catalin dumitru
14 Iun 2022 17:00


-----------------------------------
Mersi Tavi , într-adevăr cred că va fi calul de bătaie pentru ceva timp . Asta chiar dacă : 

Nu este ocularul cel mai comod de privit prin el . Poate e &#537;i din vina ochilor mei afla&#539;i în continuă metamorfoză .Când am privit prima dată prin al tău , nu mi s-a părut a&#537;a dificil . Dar de atunci , peste astigmatism mi s-a suprapus un prezbitism &#539;eapăn , cu toate "beneficiile" asociate .

De cum l-am pus la ochi , mi-am dat seama că fereastra de ie&#537;ire din lentilă este prea mică având în vedere afov-ul &#537;i relieful , relief care nu mi se pare a fi de 15 mm ci ceva mai mic . Foarte posibil însă să mă în&#537;el .
Când prive&#537;ti pe centru , marginea câmpului apare un pic întunecată , de parcă ar fi afectată de un fel de penumbră .
Dacă mi&#537;ti ochiul spre margine , efectul dispare dar dispare &#537;i marginea câmpului din direc&#539;ia diametral opusă .
Odată cu asta , dispare &#537;i o bună bucată din imagine . Dispari&#539;ia por&#539;iunii de imagine se datorează vignetării produse de interiorul barelului , care ,la acest diametru de 27 mm ai field stop-ului ,ar fi trebuit să fie tronconic &#537;i poate chiar ceva mai scurt .
Întunecarea marginii AFOV-ului se datorează ferestrei din corpul ocularului , aceasta având doar 19 mm .
Am băgat de seamă că suprafa&#539;a concavă a lentilei de ochi se prelunge&#537;te pu&#539;in, dincolo de marginea de 19 mm a ferestrei .
Nu am mai stat pe gânduri &#537;i am demontat optica , să văd &#537;i eu minunea . La măsurare , diametrul concavită&#539;ii a arătat 21 mm . De ce a făcut nenea Nagler chestia asta , pot doar să bănuiesc . Oricum , acel milimetru de rază aproape nefolosit adună tot felul de mizerii , praf  , mătrea&#539;ă &#537;i cine &#537;tie ce specii de morpioni   :) trădători , a&#537;a că am pus mâna pe o freză &#537;i ni&#537;te pietre de polizor sferice &#537;i am reparat gre&#537;eala !
Materialul e un dural fain &#537;i se strunjeste lăsând bavuri casante , care se îndepărtează foarte u&#537;or .

Fereastra am lărgit-o la 21 mm spre interior , cu o u&#537;oară conicitate spre ochi . Am vopsit-o deocamdată cu un marker negru &#537;i am montat totul la loc .
M-a&#537; fi a&#537;teptat ca producătorul să pună un inel de cauciuc între inelul filetat &#537;i lentila de câmp (care e mai degrabă un corector -barlow ) , să se evite stresul sticlelor la temperaturi foarte scăzute . Dar cine &#537;tie , poate că turnul interior format din lentile &#537;i distan&#539;iere se dilată &#537;i contractă în tandem cu corpul metalic .

După opera&#539;ia asta , câmpul a devenit ceva mai luminos pe margini &#537;i categoric mai lesne de cuprins .

Am mai observat un lucru ,la observa&#539;ii pe timp de zi un distan&#539;ier final reflectă cam multă lumină chiar dacă e filetat &#537;i înnegrit la interior .Dar asta se observă doar la privitul piezi&#537; , a&#537;a doar ca să caut nod în papură .

Încă o chestie ,capacul dinspre ochi e aproape inutil atunci când cupa de gumă e pliată , căzând la cel mai mic motiv .