-----------------------------------
catalin dumitru
17 Iun 2022 14:43


-----------------------------------
Mersi nene Mircea !

Am plantat provizoriu o diafragma scoasa de pe la ceva dezmembrari, cu 25,2 mm la interior .
Campul aparent s-a redus undeva la vreo 65 grade cred , si e foarte placut vederii .
Am remarcat ca marginea noii diafragme e mult mai taioasa decat originalul , desi nu e tocmai ascutita. Dar am plasat-o imediat inaintea marginii originale , in interior , inspre lentila de intrare ; se pare ca focalizarea e mai buna acolo .
Sa vad cum o prind fara sa las urme , poate cu un inel elastic de otel subtire , intepenit in acea filetare innegrita . Asa pot sa o dau jos oricand .

Mai jos niste poze cu organele copilasului .Surpriza , lentilele interne nu mai sunt ca la panopticul de 19 mm , adica menisc convergent spre obiectiv si biconvexa asimetrica spre ocular , ci plan convexe care par a fi identice . Bineinteles , ca la Pan. 19 , sunt asezate in stil condensor , cu convexitatile invecinate . 
Marginile lor sunt vopsite destul de bine in negru ,insa dubletii exteriori (ambii divergenti) , sunt innegriti cam anemic . Poate nici nu trebuie mai mult , cine stie .