-----------------------------------
Mircea Pteancu
17 Iun 2022 22:49


-----------------------------------
La linkul de mai jos puteti citi sau descarca raportul ''Monthly Observers Challange'' pentru Mai 2022 de pe blogul lui Roger Ivester.
Obiectul lunii Mai a fost M106 si toate observatiile din raport sunt ale acestei galaxii.

https://rogerivester.files.wordpress.com/2022/05/may-2022-observers-challenge-_m106c.pdf

Telescoapele mari utilizate de observatori au fost reflectorul de 80cm a lui Mario Motta din Massachusetts, cel de 635mm a lui Bertrand Laville din Franta sau cel de 480mm a lui John Herschel, care a deschis lista.
Intre cele mai mici a fost reflectorul de 3 inch F/10  a lui  Glen Chapple din MA, luneta de 130mm a newyorkezei Sue French sau reflectorul de 5 inch a lui Savallha din Iordania.
Si multe altele, intre aceste extreme: observatii de cer profund se pot face cu orice telescop. 

Aseara, Vineri 17 Iunie a.c.am facut observatii cu newtonianul RFT 125mm F/4.5mm, pus pe montura ''pipe'' Penelopa.
Am folosit grosismentele de 22.5x/ Plossl 25mm, 57x/ SW Super Plossl 10mm si 113x/ Radian 5mm.
Am fost stimulat spre efectuarea observatiilor cu acest instrument de catre postarile colegului nostru ''julliano''. Am fost curios cum se va comporta newtonianul la obiectele acestei perioade.
Observatii:

-Epsilon 1-2  a fost clar rezolvata in componentele A,B,C,D si I abia spre sfarsitul observatiei, semn ca in ciuda acalmiei de la sol, sus, in atmosfera inalta, curentii jet-stream isi faceau de cap.

-Zeta Lyr, nici ca se pune, este dubla binoculara

-M57 si-a prezentat forma de inel circular, cu zona centrala mai slab luminoasa

-M71 nu a fost rezolvat, s-a vazut inconjurat de o centura, sau coroana, de stelute slabe

-M27 si-a etalat forma de cocean de mar, cu multe stelute slabe invecinate

-M13 a avut aspect intens granulat pe toata suprafata. In halou, la marginea lui, se zareau stele rezolvate dar numai cu privire periferica. Seeingul nu a permis marire mai mare de 113x.

-Folosindu-ma de asterismul stelar triunghiular cu care formeaza un patrulater neregulat, am gasit la 113x, galaxia NGC 2607. Era aproape invizibila cu privire directa, se vedea mai bine cu vederea periferica, atunci cand priveam spre stelele asterismului pomenit.

-M92, roi sferic mai mic dar care s-a vazut luminos si am avut impresia ca se zarea si in cautatorul 6x30mm

-Steaua carbon RS Cyg, care este si stea variabila si steaua tripla BLL 47, s-a vazut cu primara rosie intensa

-Am admirat in treacat si tripla frumos tricolora Omicron1 Cyg/ STFA 50

-Revenind la Eps 1-2 Lyr, am obtinut o rezolvare ca la carte acolo unde inainte se vedea ...  ceva ce nu se vedea.

-Obiectul cel mai aspectuos a fost Izar, cu companionul azuriu, asezat usor dincolo de primul inel de difractie a primarei galben-aurii. Superb!

-Am incheiat cu roiul deschis M39, rezolvat in zeci de stele.

Atasez o poza din timpul omologarii stabilitatii newtonianului RFT 125mm F/4.5 de catre o experta pe care trebuie sa o mituiesc cu granule  Whiskas ca sa  nu reia testele in timpul observatiilor. 
Asa e la Romanica ...

Mircea