-----------------------------------
tudor
18 Iun 2022 10:51


-----------------------------------
Mai jos  voi  impartasii cu voi niste pareri initiale legate de perechile de oculare testate pe binoclul APM 70mm Semi APO. Pentru ca nu am apucat sa le testez foarte mult, si in multe situatii, aceste pareri au un grad de subiectivitate ridicat, parerile mele personale fiind inca in formare.
Perechi de oculare testate:
TeleVue 32mm Plossl 50*.  (12.5x, FOV 4*)- (imprumutat de la Valy)
SkyWatcher Planetary 25mm UWA 58*-(16x, FOV 3.6*) clona TMB
APM UFF 18mm 65* -22x, FOV 2.95*
Vixen SLV 10mm 50*- (40x, FOV 1,24*)
SkyWatcher Planetary 9mm UWA 58*- (44x, FOV 1.3*) clona TMB
 Vixen SLV 6mm 50*- (67x, FOV 0.75*)
Omegon Cronus 4mm WA 60* -(100x, FOV 0.6*)- clona TMB (imprumutate de la Iulian)

Pentru inceput am cautat doua perechi de oculare cu magnificatii 40x si 70x care sa-mi dea claritatea orthoscopicelor, dar care in acelasi timp sa detina si un camp mai mare decat acestea si un eye relief confortabil. Astfel mi-a atras atentia seria SLV de la Vixen propusa de Zoth (el are 12mm).  Aceasta serie s-a dovedit ca indeplineste amandoua aceste conditiile. 
Am comparat ocularul Vixen SLV 6mm cu ortoscopicul Fujiyama de 6mm, care este cel mai sharp si contrastant ocular al meu. Impreuna cu cel de 4mm sunt oculare etalon pentru mine la rezolutie si contrast (de altfel ca toata seria ortoscopica Fujiyama Kokusai Kohki). Astfel rezolutia in SLV si Ortho este foarte asemanatoare insa ortoscopicul are un avantaj de contrast, lucru observat si in faptul ca fac mai rapid reglajul de focus cu el.  Ortoscopicul ramane ortoscopic, nu-i poate lua nimeni coroana cand vine vorba de claritate! Dar SLV-ul nu e cu mult mai prejos, rezolvand aceleasi detalii ca ortoscopicul! Seria SLV exceleaza la confortul vizual. Este infinit mai comod de observat decat ortoscopicul avand si un camp mai mare (50* vs 42*). SLV de 6mm in schimb prezinta ceva distorsiune pe margine, dar nu mare ca sa ma deranjeze la astronomie. Cel de 10mm are distorsioneaza inca si mai mica.

Vixen SLV 10mm comparat cu Skywatcher Planetary 9mm UWA, SLV parca are un contrast un pic mai ridicat si e mai luminos datorita diferentei de focala. Tot aceasta diferenta de focala face ca prin Planetary 9mm sa se vada mai usor detaliile fine, chiar daca amandoua rezolva cam aceeasi informatie. Prin SLV 10mm este mai comod de privit datorita eye reliefului de 20mm vs 16mm. Seria SLV are cea mai mare comoditate de privit intalnita de mine, doar la seria Delite am mai intalnit acest confort. Constructia mecanica este de top, iar din punct de vedere estetic se potrivesc foarte bine cu griul "Fregatei"

O alta comparatie am facut-o intre Skywatcher Planetary 25mm 58* si TeleVue 32mm Plossl. TeleVue 32mm este un ocular  foarte interesant! Ii multumesc lui Valy ca mi-a imprumutat ocularul lui ca sa il pot imperechea cu al meu pentru binoclu. Este un ocular fara nici o slabiciune optica, cu mecanica impecabila. Avand o focala mai de nisa eu l-as folosi doar pentru pupila de iesire maxima atinsa cu acest binoclu...5.6mm. Insa Eye relieful mare de 20mm este ca un cutit cu doua taisuri: este o senzatie deosebita sa poti privii prin el de la distanta fara sa-l ating deloc cu ochelarii. Dar este cam pretentios cu pozitionarea, pentru asta trebuie sa stai fix in centrul optic. Am observat si o mica vignietare a field stopului ce il face sa nu fie foarte conturat. In schimb Skywatcher Planetary 25mm 58* are un field stop "taios" si imi da un camp de 3.6 grade aproape identic cu cel de  la TeleVue 32mm (4 grade) si cu un eye relief comod de 16mm, Planetarul fiind un ocular mai prietenos. Este putin dezamagitor la TV sa ai acelasi camp dar cu marire mai mica, lucru ce ii da Planetarului o senzatie extraordinara de imersivitate. Amandoua sunt foarte clare din centru pana pe margini. Planetarul reda culorile mai neutru iar  TeleVue are o tenta usor calda. Din punct de vedere al constructiei si finisajului Planetarul zici ca-i de jucarie pus langa TeleVue. Cu toate astea Planetarul mecanic se misca foarte bine, avand in plus o glisare pe filet pentru reglarea exacta a distantei la ocular care se misca foarte precis si este foarte utila.

Omegon Cronus 4mm WA 60*  este o pereche de oculare imprumutata de la Iulian. Cu ele ating o magnificatie de 100x, dar nu am simtit ca am ajuns la limita maxima a binoclului. Cred ca inca mai are "de spus" ceva. Comaparat cu ortoscopicul Fujiyama de 4mm acest Omegon pierde la contrast si rezolutie. Insa unde il bate pe ortoscopic este la claritatea pe margini, chiar daca ortoscopicul nu-i rau nici el pe margini. Iar confortul vizual normal ca este superior la Omegon.

APM UFF 18mm 65* este perechea cu care a venit binoclul. Constructia este foarte solida inspirand calitate. Are un camp mare, imersiv pe care il poti vedea usor cu claritate pana pe margini. Distanta de privit este comoda pentru mine cu ochelari, asemanandu-se  cu cea de 16mm a Planetarelor chiar daca in specificatii apare 20mm.


Pe acest binoclu iata cum voi folosii ocularele pentru astronomie: 
1 Pentru "plimbare" si senzatii imersive de campuri mari stelare si pentru observarea nebuloaselor intinse:
SkyWatcher Planetary 25mm 
APM UFF 18mm 

2 Pentru o abordare mai apropiata a obiectului observat voi folosii o magnificatie un pic mai mare decat grosismentul rezolvant. Ocularul ce imi da cest lucru este: 
Vixen SLV 10mm 50*
sau
SkyWatcher Planetary 9mm UWA 58*-acesta are o focala cam similara cu Vixen de 10mm asa ca in curand voi pune perechea la bazar.

3 Pentru observarea detaliilor mai fine acolo unde obiectul observat "cere' acest lucru, am ajuns la concluzia ca pupila de 1mm este ca o limita de siguranta optica a binoclului meu:
 Vixen SLV 6mm 50*

Deci in principiu cu doar trei perechi de oculare alese cu atentie pt acest binoclu pot acoperii toata plaja de situatii.

fotografiile se pot marii pentru a vedea detalii