-----------------------------------
valy
20 Iun 2022 01:08


-----------------------------------
Skywatcher Field Flattener for Evoguide 50ED
1.	Introducere

Si pentru ca Skywatcher Evoguider 50ED sufera de o mica problemuta &#8211; curbura accentuata a campului, m-am gandit sa facem ceva in acest sens. Cazand prada tentatiei consumeriste, pentru numai 505 lei + transport, am luat un Skywatcher Field Flattener for Evoguide 50ED, asta si pentru ca instinctul consumerist de conservare s-a declansat cand am vazut ca la TS pe site a sarit pretul la 110E si nu mai e pe stoc, cu termen indefinit de livrare (!!?!).
Micul dispozitiv a venit intr-o cutiuta alaturi doar de suportul de spuma si cutia propriuzisa, nu am gasit intructiuni sau vre-un manual. Este complet metalic, cel putin pe dinafara, inclusiv capacelele sunt metalice. Pe cutie spune ca este un dublet din care un element este ED. Astfel ca in completarea lunetei se ajunge la un flat field cvadruplet ED f4.8 telescope for astrophotography.
Am fost in dubiu daca sa achizitionez sau nu un astfel de dispozitiv. Pe de o parte campul plat al lunetei este destul de mic, undeva in centru, pe de alta parte field flattenerul de la Skywatcher nu permite un backfocus prea mare, este de 17.5mm, deci functioneaza doar cu camere astro dedicate, deci nu DSLR/ML cu backfocus 20mm+, si nici o roata de filtre sau alt dispozitiv nu prea merge montat intre camera si field flattener. Decizia a venit si in urma achizitiei unei camere astro cu senzor mai mare care, intamplator sau nu, are un backfocus de fix 17.5mm in una din configuratiile posibile.

Pachetul contine cutia, cele doua suporturi de spuma, field flattenerul, si cele doua capace metalice. Atat si nimic mai mult. 
Vine cu urmatoarele specificatii:
-	formula optica avand doua lentile, fully multi-coated
-	stele punctiforme pe un camp plat de 28mm
-	conectare cu T2 la ambele capete (female catre luneta, male catre camera), si 1.25&#8221; catre camera, cu doua suruburi de fixare
-	distanta de lucru (backfocus) pana la senzor 17.5mm
-	se monteaza imediat dupa focuser, in locul extenderului cu care a venit luneta
-	1x, adica nu altereaza focala/raportul focal al instrumentului,
-	5.3 x 3.5 grade pe un senzor APSC (crop 1.5x), deci pe diagonala ar fi peste 6 grade unghi de cuprindere