-----------------------------------
octavr
22 Ian 2008 22:08

ajutor oglinda 35 cm.
-----------------------------------
Buna seara,

   Ma numar si eu printre cei fascinati de cerul instelat.Am slefuit o sferica de 12,5/127cm.cu care am construit un dobson de care sunt multumit.
    Cu ceva timp in urma am procurat o oglinda sferica cu diametrul de 35,5cm.si distanta focala de 207cm.,grosimea sticlei fiind de 5,5cm,de provenienta germana,de la un aparat industrial.
     Dupa masuratorile facute am constatat ca suprafata oglinzii prezinta ondulatii multiple si bord rabatut(nu tot ce-i nemtesc e perfect !)Am incercat sa corectez suprafata prin polizare pe smoala dar ,dupa doua luni de polizare,nu am reusit s-o corectez.Fiind nemultumit de distanta focala prea mare,am hotarit sa reslefuiesc oglinda la un F/D=5.Am folosit ca unealta un disc de ciment cu suprafata sferica dupa raza de curbura necesara la noul F/D si cu diametrul de 2D.
      Nu sint multumit de cum a decurs slefuirea pentru ca suprafata uneltei s-a modificat(am verificat cu un sablon)si nu mai sint sigur ca suprafata oglinzii este sferica.La trecerea la un abraziv mai fin oglinda se blocheaza pe unealta.
      Rugamintea mea este sa ma sfatuiti ce metoda de slefuire sa folosesc,eventual si de polizare,in aceste conditii.Ce am gasit pe net nu prea ma lamurit.
         Cu stima.